Składniki:
- 5 jajek
- 80 dag surowej białej kiełbasy Sokołów
- 1,5 łyżki majonezu stołowego Lewiatan
- 1 łyżeczka chrzanu tartego Lewiatan
- koperek
- sól i pieprz
- bułka tarta
- masło polskie Mlekovita
- olej Bakoma-Komagra
- ręcznik papierowy Lewiatan
Sposób przygotowania:
Gotuj białą kiełbasę przez około 25 minut, a następnie odstaw do wystygnięcia. Jajka ugotuj na twardo i również odstaw je do ostygnięcia. Kiełbasę obierz ze skórki i rozdrobnij za pomocą widelca.
Jajka przetnij ostrym nożem na pół. Następnie delikatnie wydrąż żółtko i białko, aby nie uszkodzić skorupki. Wydrążone białka i żółtka drobno posiekaj, a następnie do rozdrobnionej wcześniej kiełbasy dodaj: jajka, majonez, chrzan. Farsz dopraw solą i pieprzem. Drobno posiekaj koperek i dodaj go do masy. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj ze sobą.
Farsz nakładaj do skorupek jajek. Potem panieruj skorupki jajek z farszem w bułce tartej, ale tylko od strony farszu!
Na patelni rozgrzej olej Bakoma-Komagra i dodaj dużą łyżkę polskiego masła Mlekovita. Smaż na nim jajka, aż staną się złociste.
Upieczone jajka wyłóż na ręcznik papierowy, aby trochę je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!
Nie lubisz przepłacać za jedzenie? W takim razie zaglądaj do naszej gazetki Lewiatan! Znajdziesz w niej informacje o najnowszych promocjach.