Składniki:

  • 5 jajek
  • 80 dag surowej białej kiełbasy Sokołów
  • 1,5 łyżki majonezu stołowego Lewiatan
  • 1 łyżeczka chrzanu tartego Lewiatan
  • koperek
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • masło polskie Mlekovita
  • olej Bakoma-Komagra
  • ręcznik papierowy Lewiatan

Sposób przygotowania:

Gotuj białą kiełbasę przez około 25 minut, a następnie odstaw do wystygnięcia. Jajka ugotuj na twardo i również odstaw je do ostygnięcia. Kiełbasę obierz ze skórki i rozdrobnij za pomocą widelca.
Jajka przetnij ostrym nożem na pół. Następnie delikatnie wydrąż żółtko i białko, aby nie uszkodzić skorupki. Wydrążone białka i żółtka drobno posiekaj, a następnie do rozdrobnionej wcześniej kiełbasy dodaj: jajka, majonez, chrzan. Farsz dopraw solą i pieprzem. Drobno posiekaj koperek i dodaj go do masy. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj ze sobą.
Farsz nakładaj do skorupek jajek. Potem panieruj skorupki jajek z farszem w bułce tartej, ale tylko od strony farszu!
Na patelni rozgrzej olej Bakoma-Komagra i dodaj dużą łyżkę polskiego masła Mlekovita. Smaż na nim jajka, aż staną się złociste.
Upieczone jajka wyłóż na ręcznik papierowy, aby trochę je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego!


Nie lubisz przepłacać za jedzenie? W takim razie zaglądaj do naszej gazetki Lewiatan! Znajdziesz w niej informacje o najnowszych promocjach.