Gotowana kukurydza, choć ma niewiele wartości odżywczych, jest pyszną przekąską oraz dodatkiem do wielu dań. Zastanawiasz się, jak ugotować kukurydzę, aby była słodka i chrupiąca? Sprawdź nasze wskazówki, a już zawsze będziesz cieszyć się idealnie ugotowaną kolbą.

Jaką kukurydzę wybrać?

W sklepach często dostępna jest już ugotowana, zapakowana próżniowo kukurydza. Dużo lepiej jest jednak przygotować ją samodzielnie. Warto wybrać taką, którą okrywają liście. Wybierajmy też kolby nieowinięte w folię – nie jest ona niezbędna do przechowywania, a bez niej warzywo oddycha i nie zepsuje się tak szybko. Należy również dokładnie przyjrzeć się kolbie i wybrać taką, której ziarna nie są suche, mają jednolity kolor i, co najważniejsze, nie są nadpsute.

Sposoby na idealną kukurydzę

Jeśli już mamy idealną kolbę, skupmy się na tym, jak ugotować kukurydzę. Zanim zaczniemy gotować, należy starannie ją oczyścić oraz usunąć długie włókna okrywającą kolbę.

Przygotowanie kukurydzy jest bardzo proste. Wszystko, czego będziemy potrzebować to garnek, woda i odrobina cukru. Wybierajmy taki garnek, w którym kolba zmieści się w całości. Jeśli nie mamy dość dużego naczynia, kukurydzę można podzielić na mniejsze części. Ważne jest, aby nie solić wody, ponieważ wtedy ziarna stwardnieją. Cukier natomiast zapewni ziarnom nie tylko piękny, żółty kolor, ale też sprawi, że będą one miękkie i delikatne.

Czas gotowania zależy od kilku czynników. Młode warzywo potrzebuje mniej czasu, aby zmięknąć. Im starsze kolby, tym czas gotowania należy odrobinę wydłużyć. Można więc przyjąć, że kukurydzę należy gotować około 5-8 minut – najlepiej sprawdzać co jakiś czas widelcem, czy ziarna są już miękkie.

 

Gazetki promocyjne Lewiatan – nowe promocje każdego dnia

Zajrzyj też do naszych innych porad. Ostatnio pokazywaliśmy, jak łatwo obrać ananasa, mango i granat