Po pierwsze – sezonowość
Jak powszechnie wiadomo, wszystkie warzywa i owoce mają swój konkretny czas w skali roku, w którym osiągają w naturalnych warunkach swoją pełną dojrzałość. Pierwsze pojawiają się tzw. nowalijki, czyli na sklepowych półkach pokazują się takie produkty jak świeży szczypior czy młoda rzodkiewka. Latem zajadamy się owocami malinowymi oraz pysznymi pomidorami, które właśnie wtedy mają najwięcej smaku i wartości odżywczych. Jesienią natomiast przychodzi czas na paprykę, dynię i inne kabaczki. Warzywa sezonowe zawsze będą najsmaczniejsze i pełne cennych witamin i składników mineralnych.
Użyj swoich najważniejszych zmysłów!
Absolutnie nie bój się dotykać, oglądać czy wąchać produktów, które wpadną Ci w oko. Jak inaczej wybrać miękkie awokado, najsłodsze jabłka czy ładne, kształtne papryki? Obchodząc się delikatnie i mądrze z darami natury, możemy ocenić czy są dojrzałe, świeże oraz bezpieczne – zdecydowanie nie chcemy przypadkiem wsadzić do koszyka produktu, który ma już na sobie pierwsze oznaki zepsucia. Pamiętaj, że nawet mały kawałek pleśni na skórce czy końcówkach warzyw ma wpływ na całą roślinę, która w tym momencie staje się zagrożeniem dla Twojego zdrowia.
Dobre, bo polskie?
To stwierdzenie być może nie znajduje swojego odzwierciedlenia w niektórych dziedzinach naszego życia, ale w przypadku warzyw i owoców to w 100 procentach prawda. Wybieraj artykuły polskiego pochodzenia – przebyły do sklepu najkrótszą drogę, więc nie straciły na wartości i świeżości. Kupując produkty lokalne, unikasz narażenia na dużą ilość szkodliwych zabiegów konserwujących, które towarzyszą towarowi importowanemu.
Nie bój się mrożonek!
Jest styczeń, a Ty masz ochotę na truskawki? W sklepie nie znalazłeś już brokułów? Nic straconego – zajrzyj do działu z mrożonkami! Mrożenie jest jedną z tych form przechowywania warzyw i owoców, która pozwala na zachowanie większości cennych wartości odżywczych. Poza sezonem może się okazać, że mrożone produkty będą miały więcej smaku oraz korzyści dla Twojego organizmu niż importowane artykuły, które znajdziesz na półce ze świeżymi warzywami. Koniecznie wypróbuj różne mieszanki warzyw mrożonych Hortex, które znajdziesz w naszych sklepach w wyjątkowo niskiej cenie!
Czy dojrzałe zawsze oznacza lepsze?
Nie zawsze dojrzałe produkty będą dla Ciebie dobrym wyborem. Warto zaplanować, kiedy i co będziesz przygotowywać z ich użyciem, ponieważ niektóre warzywa i owoce, takie jak banany, mango czy awokado bardzo szybko stają się przejrzałe i często po dwóch, trzech dniach nie nadają się już do spożycia. Jeśli na zakupy wybierasz się regularnie, np. raz w tygodniu, to warto część dojrzałych artykułów wymienić na takie, które wymagają kilku dni wylegiwania się na kuchennym blacie lub parapecie. Możesz też skupić się na tych produktach, które nie tracą swoich walorów przechowywane w lodówce.
Świeże warzywa i owoce, mrożonki czy przetwory zawsze mamy dla Ciebie w okazyjnych cenach. Gazetka Lewiatan to najlepsze źródło informacji o naszych najnowszych promocjach.