Składniki:
- 1 kg oczyszczonej ryby
- 1 kg cebuli
- 10 dag rodzynek sułtańskich Lewiatan
- 10 dag migdałów łuskanych i orzechów włoskich Lewiatan
- cukier
- sól
- pierz czarny mielony Lewiatan
- żelatyna
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną rybę pokrój w dzwonka, dopraw odrobiną soli, a następnie odstaw do lodówki.
Pokrój cebulę w talarki, zalej wodą, by przykryła ona warzywo, a potem gotuj do miękkości. Włóż głowę ryby (bez skrzeli i oczu) i przez 60 minut gotuj na małym ogniu.
Po upływie godziny wyjmij głowę, przecedź wywar przez sito.
Następnie w drobne paski posiekaj orzechy i migdały, wrzuć je do wywaru wraz z rodzynkami. Zagotuj wywar i włóż dzwonka ryby. Dopraw przyprawami i gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut.
Po upływie pół godziny delikatnie wyłóż rybę na półmisek. Dodaj do wywaru trochę żelatyny (ok. 1/3 porcji na przewidywaną ilość wywaru), a potem zalej nim rybę z bakaliami. Odstaw w chłodne miejsce do stężenia.
Smacznego!
Świąteczne przepisy: Gotuję z Lewiatanem!
Najnowsze promocje: gazetka Lewiatan!
Znajdź nas na Facebooku