Składniki:
- 1 karp (1,5-2 kg)
- olej
- 1 cebula
- 1 główka czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 300 ml śmietany 30 proc.
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej Lewiatan
- pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotowanie dania zacznij od doprawienia pokrojonego karpia przyprawą uniwersalną Lewiatan i pieprzem. Następnie posiekaj drobno cebulę i czosnek. Kiedy to zrobisz, rozgrzej na patelni olej i obsmaż na nim karpia.
Odstaw na bok usmażonego karpia. Potem podsmaż wcześniej pokrojoną już cebulkę oraz czosnek na tej samej patelni. Ponownie przełóż karpia na patelnię i zalej go śmietaną 30 proc. (szczególnie polecamy śmietany marki Zott)Dodaj 2 gałązki rozmarynu. Ponownie posyp karpia pieprzem oraz uniwersalną przyprawą.
Całość gotuj na małym ogniu, aż śmietana zgęstnieje.
Gotową rybę podawaj z pieczywem.
Smacznego!