Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej Lewiatan
- 200 g mielonego mięsa drobiowego
- pół cukinii
- czerstwa bułka
- szklanka mleka 3%
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotuj kaszę w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Umyj dokładnie cukinię i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.
Następnie namocz bułkę w mleku.
Do mięsa mielonego dodaj kaszę, startą cukinię oraz odsączoną bułkę i jedno jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Uformuj w rękach kotlety, obtocz je dokładnie w jajku (wcześniej roztrzep je na talerzu) oraz bułce.
Smaż klopsiki na patelni, aż nabiorą złocistego koloru.
Smacznego!
Kulinarne inspiracje: Gotuję z Lewiatanem!
Aktualne promocje: gazetce Lewiatan!
Polub nas na Facebooku