Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • pietruszka
  • cebula
  • chrzan tarty Lewiatan
  • śmietana 18 proc.
  • kostka drobiowa Lewiatan
  • 200 g boczku wędzonego w plasterkach
  • ziele angielskie Lewiatan
  • pieprz ziarnisty Lewiatan
  • świeży majeranek

Sposób przygotowania:

Pokrój w drobną kostkę ziemniaki i pietruszkę. Następnie zalej je wodą, dodaj kostkę drobiową i gotuj. W międzyczasie obsmaż cebulę na suchej patelni, dodaj ją do zupy wraz z przyprawami (ziele angielskie i pieprz ziarnisty). Gotuj do miękkości warzyw.

Gdy już warzywa będą miękkie, dodaj 4 łyżki chrzanu i gotuj przez następne 10 minut. Zblenduj zupę na gładki krem, po czym dodaj 3 łyżki śmietany 18 proc. Smaż boczek na patelni, aż powstaną z niego chipsy.

Krem z chrzanu podawaj z chipsami z boczku i majerankiem.

Smacznego!