Kochamy polskie słodycze, kocha je cały świat. Ptasie Mleczko, śliwki w czekoladzie, Delicje, krówki, Michałki to najbardziej rozpoznawane krajowe słodkości. Zajadamy się rodzimymi łakociami, ale także wysyłamy je w świat. Polska jest prawdziwym gigantem eksportu słodyczy, zajmuje 8 miejsce na świecie. A za co kochamy najbardziej nasze przysmaki?

Najlepsze łakocie na świecie, czyli typowo polskie słodycze

Słodycze kojarzą się z dzieciństwem, wizytami u babci, drobnymi przyjemnościami. Jedzone w rozsądnych ilościach wyraźnie poprawiają humor.
Najlepiej smakują słodycze które znamy i uwielbiamy od lat. Wśród typowo polskich słodyczy można wymienić m.in.:

Kultowe polskie słodycze

Krówki

Krówki to słynne na całym świecie cukierki, o delikatnym karmelowym smaku i ciągnącym nadzieniu. To właśnie wnętrze nadaje im szczególny charakter. Te tradycyjne polskie słodycze produkowane są od 100 lat. Za ich twórcę uważa się wielkopolskiego przedsiębiorcę. Feliksa Pomorskiego. Krówki, zwane także ciągutkami, mordoklejkami mają bardzo prosty skład, wytwarza się je z cukru, mleka, masła lub margaryny.

Ptasie Mleczka

Kolejnymi polskimi słodyczami, których nie ma za granicą, są Ptasie Mleczka. Ta niesamowicie delikatna , pianka otoczona czekoladą, zachwyca każdego, kto jej spróbuje. Przysmak produkowany jest od 1936 roku, a wymyślił go Jan Wedel. Pierwotnie Ptasie Mleczko sprzedawane było jedynie z waniliowym nadzieniem, obecnie dostępnych jest wiele smaków, pojawiają się także edycje specjalne.

Śliwki w czekoladzie

Śliwki w czekoladzie to także tradycyjne polskie słodycze uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. O ich popularności decyduje wyrafinowane połączenie smaków.

Delicje

Delicje to biszkopty z galaretką, najczęściej owocową, oblane czekoladą. Ciasteczka można kupić w wielu smakach.

Michałki

Również typowo polskimi łakociami są Michałki, czyli czekoladowe cukierki z arachidowym nadzieniem w polewie czekoladowej. Obecnie można kupić kilka rodzajów m.in. kokosowe i białe.

Polskie słodycze, których nie ma za granicą

Bardzo chętnie zajadamy się słodkościami, którymi sami byliśmy rozpieszczani przez dziadków, czy rodziców. O sukcesie kultowych polskich słodyczy na rynku krajowym i za granicą decydują: tradycyjna receptura i bardzo dobry skład. Część z opisanych przysmaków ma przedwojenny rodowód i wytwarzana jest według pierwotnych przepisów. Oczywiście dostępne są nowe smaki, edycje specjalne, limitowane, ale to, co najważniejsze pozostało niezmienione. Podobno najlepiej smakuje to, co znamy.

Artykuł przygotowany we współpracy z portalem kulinarnym MagazynGryz.