Składniki:
- 4 niewielkie filety z piersi kurczaka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy Bakoma-Komagra
- puszka ananasów w plastrach Lewiatan
- 2 dymki
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml rosołu z kostki drobiowej Lewiatan
- 50 ml soku pomarańczowego Hortex
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Przygotowanie dania rozpocznij od pokrojenia kurczaka na małe kawałki. Następnie włóż mięso do miski, wymieszaj z mąką, sosem sojowym i 2 łyżkami oleju (polecamy Ci olej rzepakowy Bakoma-Komagra).
Po wykonaniu tej czynności przykryj mięso i wstaw do lodówki na 30 minut.
Gdy minie pół godziny, wyjmij kurczaka z marynaty i odstaw na bok. Do sosu, który pozostał, dodaj rosół, sok pomarańczowy Hortex i 3 łyżki zalewy z ananasa. Wszystko dokładnie wymieszaj. Potem pokrój ananasa w kostkę, a dymkę i czosnek drobno posiekaj. Kiedy to zrobisz, rozgrzej olej na patelni i podsmaż dymkę.
Po chwili dodaj czosnek i smaż, aż uwolni aromat. Następnie dodaj mięso i obsmaż je dokładnie z każdej strony — nie zapomnij, by mieszać je przez cały czas!
Gdy mięso będzie dokładnie obsmażone, dodaj wiórki kokosowe i ananasa. Duś wszystko przez chwilę. Następnie podlej składniki marynatą, zagotuj i poczekaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw danie pieprzem i podawaj z ryżem lub kaszą.
Smacznego!