Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki poznańskiej Lewiatan
  • 3 łyżeczki oleju Bakoma-Komagra
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania ciasta na mini pizzerinki. W tym celu rozpuść drożdże w letniej wodzie. Następnie w misce wymieszaj mąkę, olej Bakoma-Komagra, sól i cukier. Potem dodaj rozpuszczone drożdże i wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie jednolite. Miskę z ciastem odłóż na bok w ciepłym miejscu.
Polędwicę sopocką, pieczarki i oliwki pokrój na mniejsze kawałki. Ser zetrzyj na tarce i grubych oczkach.
Gdy będziesz mieć przygotowane składniki, podziel ciasto na 10 części. Każdą z nich delikatnie rozwałkuj, a potem połóż na nią łyżkę krojonych pomidorów bez skórki. Aby nadać smaku potrawie, posyp pomidory odrobiną soli i oregano. Następnie połóż na pizzerinki resztę składników i posyp je ziołami prowansalskimi.
Tak przygotowane pizzierinki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut. Gotowe pizzerinki polej ketchupem.

Smacznego!


Chcesz podać swoim gościom mini pizzerinki? Sprawdź, czy nie znajdziesz ich u nas w promocyjnej cenie! Przyda Ci się w tym aktualna gazetka Lewiatan, w której informujemy o nadchodzących promocjach!