Składniki na mumie:
- 5 parówek z szynki Lewiatan
- opakowanie ciasta francuskiego
- pieprz ziarnisty Lewiatan
Składniki na ośmiorniczki:
- 5 parówek z szynki Lewiatan
- 3 plastry żółtego sera
- ketchup pikantny Lewiatan
Sposób przygotowania:
Mumie: Poodcinaj z ciasta francuskiego centymetrowe paski. Owiń nimi parówki, pamiętając o tym, by pozostawić miejsce na oczy. Aby zrobić oczy, wykorzystaj ziarenka pieprzu.
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i ułóż na niej mumie. Piecz je w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 20 minut.
Podawaj z ketchupem.
Ośmiorniczki: Każdą parówkę przekrój na pół, a następnie połówkę przetnij na krzyż na głębokość 3 centymetrów.
Ugotuj parówki. Plasterki sera pokrój w paski i owiń nimi główki ośmiornicy.
Ośmiorniczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 5 minut.
Podawaj z ketchupem.
Smacznego!
Bądź na bieżąco z naszymi promocjami – Gazetka Lewiatan
Korzystaj z naszych porad i przepisów
Polub nas na Facebook’u