Składniki:
- 1 kg zrazowej górnej Uczta Qulinarna Sokołów
- 2 liście laurowe Lewiatan
- 4 ziarna pieprzu Lewiatan
- 4 ziarna ziela angielskiego Lewiatan
- 4 ząbki czosnku
- szczypta kminku
- świeży rozmaryn
- 100 ml czerwonego wina wytrawnego
- 3 goździki
- olej
- sól
- żurawina Łowicz
Sposób przygotowania:
Natrzyj mięso posiekanym drobno czosnkiem. Rozgrzej na patelni olej i obsmaż mięso z każdej strony. Przełóż je do naczynia żaroodpornego. Dodaj do niego przyprawy: pokruszone liście laurowe, ziele angielskie, 2 gałązki rozmarynu, kminek, pieprz i goździki. Podlej całość czerwonym winem.
Piecz przez około 1,5 godziny w piekarniku, który jest nagrzany do 180 stopni.
Gotową pieczeń dopraw solą i podawaj z żurawiną oraz pieczonymi ziemniakami. Ziemniaki można posypać tymiankiem.
Smacznego!
Chcesz być na bieżąco z naszymi promocjami? Zaglądaj do naszej aktualnej gazetki Lewiatan i zawsze kupuj wysokiej jakości produkty w niskich cenach!