Składniki:

  • 1 kg zrazowej górnej Uczta Qulinarna Sokołów
  • 2 liście laurowe Lewiatan
  • 4 ziarna pieprzu Lewiatan
  • 4 ziarna ziela angielskiego Lewiatan
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta kminku
  • świeży rozmaryn
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 3 goździki
  • olej
  • sól
  • żurawina Łowicz

Sposób przygotowania:

Natrzyj mięso posiekanym drobno czosnkiem. Rozgrzej na patelni olej i obsmaż mięso z każdej strony. Przełóż je do naczynia żaroodpornego. Dodaj do niego przyprawy: pokruszone liście laurowe, ziele angielskie, 2 gałązki rozmarynu, kminek, pieprz i goździki. Podlej całość czerwonym winem.
Piecz przez około 1,5 godziny w piekarniku, który jest nagrzany do 180 stopni.
Gotową pieczeń dopraw solą i podawaj z żurawiną oraz pieczonymi ziemniakami. Ziemniaki można posypać tymiankiem.

Smacznego!


Chcesz być na bieżąco z naszymi promocjami? Zaglądaj do naszej aktualnej gazetki Lewiatan i zawsze kupuj wysokiej jakości produkty w niskich cenach!