Składniki:
- opakowanie łopatki wołowej Uczta Qulinarna Sokołów
- kilka ząbków czosnku
- 200 g pieczarek
- cebula szalotka
- olej uniwersalny Lewiatan
- 250 ml śmietanki 36 proc.
- 200 ml bulionu warzywnego
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól i pieprz mielony Lewiatan
Sposób przygotowania:
Oprósz mięso solą i pieprzem. Następnie posiekaj drobno czosnek i tymianek, a potem natrzyj nimi łopatkę.
Rozgrzej olej na patelni i obsmaż mięso z każdej strony. Ułóż je w brytfannie wysmarowanej olejem, dodaj kilka gałązek świeżego tymianku. Łopatkę piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1,5 godziny.
Drobno pokrój szalotkę, podsmaż ją na patelni po mięsie. Dodaj obrane i pokrojone ćwiartki pieczarek i smaż całość przez chwilę. Dolej do zawartości patelni bulion oraz śmietankę. Zagotuj całość, a potem dopraw solą i pieprzem.
Kiedy już wyjmiesz mięso z piekarnika, zostaw je na 5 minut w temperaturze pokojowej, a następnie pokrój w plastry.
Podawaj z przygotowanym sosem.
Smacznego!
Wolisz dania z drobiowym mięsem? Wypróbuj nasz przepis na faszerowanego indyka
Gazetka Lewiatan – bądź na bieżąco z naszymi okazjami
Dołącz do nas na Facebooku!