Składniki:

  • opakowanie łopatki wołowej Uczta Qulinarna Sokołów
  • kilka ząbków czosnku
  • 200 g pieczarek
  • cebula szalotka
  • olej uniwersalny Lewiatan
  • 250 ml śmietanki 36 proc.
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól i pieprz mielony Lewiatan

Sposób przygotowania:

Oprósz mięso solą i pieprzem. Następnie posiekaj drobno czosnek i tymianek, a potem natrzyj nimi łopatkę.

Rozgrzej olej na patelni i obsmaż mięso z każdej strony. Ułóż je w brytfannie wysmarowanej olejem, dodaj kilka gałązek świeżego tymianku. Łopatkę piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1,5 godziny.

Drobno pokrój szalotkę, podsmaż ją na patelni po mięsie. Dodaj obrane i pokrojone ćwiartki pieczarek i smaż całość przez chwilę. Dolej do zawartości patelni bulion oraz śmietankę. Zagotuj całość, a potem dopraw solą i pieprzem.

Kiedy już wyjmiesz mięso z piekarnika, zostaw je na 5 minut w temperaturze pokojowej, a następnie pokrój w plastry.

Podawaj z przygotowanym sosem.

Smacznego!

 


Wolisz dania z drobiowym mięsem? Wypróbuj nasz przepis na faszerowanego indyka

Gazetka Lewiatan – bądź na bieżąco z naszymi okazjami

Dołącz do nas na Facebooku!