Składniki:
- 1,5 kg karku wołowego Uczta Qulinarna Sokołów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- pół pora
- 1 marchewka
- świeży tymianek
- 50 g masła
- 2 marchewki starte na tarce jarzynowej
- 150 ml wywaru z kostki warzywnej Lewiatan
- sól i pieprz
- 4 woreczki kaszy gryczanej Lewiatan
- ogórki konserwowe Lewiatan
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności oprósz solą i pieprzem kark wołowy. Posiekaj drobno tymianek i czosnek, a potem natrzyj nimi mięso. Następnie pokrój w grube plastry marchew, por oraz cebulę. Zamarynowane mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym. Poukładaj na mięsie pokrojone warzywa. Całość podlej wywarem, a na wierzchu mięsa połóż mięso.
Tak przygotowane mięso możesz przykryć pokrywką. Piecz je przez około 2 godziny w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku, aż mięso będzie miękkie.
Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Gdy mięso będzie gotowe, pokrój je na grube plastry. Wyłóż je na talerz wraz z ugotowaną kaszą polaną sosem, który wytworzył się w trakcie pieczenia. Podawaj z ogórkami konserwowymi.
Smacznego!