Składniki:

  • 1,5 kg karku wołowego Uczta Qulinarna Sokołów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pora
  • 1 marchewka
  • świeży tymianek
  • 50 g masła
  • 2 marchewki starte na tarce jarzynowej
  • 150 ml wywaru z kostki warzywnej Lewiatan
  • sól i pieprz
  • 4 woreczki kaszy gryczanej Lewiatan
  • ogórki konserwowe Lewiatan

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności oprósz solą i pieprzem kark wołowy. Posiekaj drobno tymianek i czosnek, a potem natrzyj nimi mięso. Następnie pokrój w grube plastry marchew, por oraz cebulę. Zamarynowane mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym. Poukładaj na mięsie pokrojone warzywa. Całość podlej wywarem, a na wierzchu mięsa połóż mięso.
Tak przygotowane mięso możesz przykryć pokrywką. Piecz je przez około 2 godziny w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku, aż mięso będzie miękkie.
Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Gdy mięso będzie gotowe, pokrój je na grube plastry. Wyłóż je na talerz wraz z ugotowaną kaszą polaną sosem, który wytworzył się w trakcie pieczenia. Podawaj z ogórkami konserwowymi.

Smacznego!

Chcesz podać kark wołowy z kaszą gryczaną na obiad? Sprawdź w naszej aktualnej gazetce Lewiatan, czy potrzebne składniki nie są w promocji! W naszej gazetce Lewiatan znajdziesz kulinarne pomysły!


źródło filmu: Gotuj z Lewiatanem – www.lewiatan.pl – Dziękujemy!