Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki wrocławskiej Lewiatan
- ciepła woda
- jajko
Składniki na farsz:
- 50 dag kiszonej kapusty
- cebula
- łyżka oleju uniwersalnego Lewiatan
- sól
- pieprz czarny mielony Lewiatan
Sposób przygotowania:
Kapustę odciśnij, drobno posiekaj, a potem duś na oleju ok. 15 minut. Następnie pokrój w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją na małej ilości oleju. Gdy to zrobisz, dodaj ją do kapusty i podduś. Potem dopraw pieprzem.
Teraz możesz przygotować ciasto. Potrzebujesz do tego mąki, jajka i ciepłej wody. Z tych składników wyrób ciasto, a potem cienko je rozwałkuj. Za pomocą szklanki wytnij krążki.
Na każdy krążek nałoży ostudzone nadzienie i mocno zlep brzegi. W ten sposób zrobisz pierogi z gładkim brzegiem. Oczywiście, możesz przygotować również inne wariacje – sposoby na to, jak lepić pierogi z falbanką lub warkoczykiem też znajdziesz w naszych poradach.
Pierogi gotuj w osolonej wodzie do 3-4 minut od ich wypłynięcia. Wybornie smakują polane stopionym masłem.
Smacznego!
Więcej przepisów na bożonarodzeniowe dania: Gotuję z Lewiatanem!
Kupuj taniej: gazetka Lewiatan!
Dołącz do naszej społeczności na Facebooku