Składniki na sos gulaszowy:
- 1 kg mięsa z łopatki wieprzowej
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 180 g śmietany Primo 18%
- 1 łyżka mąki wrocławskiej Lewiatan
- 3 łyżki oleju Bakoma-Komagra
- 1 łyżeczka papryki słodkiej Lewiatan
- koncentrat pomidorowy Lewiatan
- olej Bakoma-Komagra
- sól
- pieprz mielony Lewiatan
- pieprz ziarnisty Lewiatan
- ziele angielskie Lewiatan
- natka pietruszki do przystrojenia
Składniki na placki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki wrocławskiej Lewiatan
- 1 cebula
- sól
- pieprz mielony Lewiatan
- olej Bakoma-Komagra
Sposób przygotowania:
Gulasz: Pokrój mięso w kostkę, a następnie dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj przyprawy: sól, słodką paprykę i pieprz. Następnie obtocz mięso w mące.
W garnku rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso. Zalej wodą, dodaj ziele angielskie, 4 ziarenka pieprzu i wszystko podgotuj.
Pokrój paprykę w kostkę i drobno posiekaj cebulę. Warzywa podsmaż na patelni, a potem dodaj je do mięsa. Dodaj koncentrat pomidorowy i zamieszaj.
Następnie zmniejsz ogień. Duś wszystko przez około 40 minut.
Pod sam koniec dodaj mąkę zmieszaną z wodą, by zagęścić gulasz.
Placki ziemniaczane: Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na tarce.
Odsącz nadmiar wody. Do masy ziemniaczanej dodaj pokrojoną cebulę. Następnie dodaj jajko i mąkę, a potem dopraw masę solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż placki z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.
Ciepłe placki polej sosem gulaszowym, a potem złóż je na pół.
Placki podawaj z łyżką śmietany i udekorowane natką pietruszki.
Smacznego!
Chcesz być na bieżąco z naszymi promocjami? Sprawdź naszą gazetkę Lewiatan
Chcesz poznać więcej naszych przepisów? Subskrybuj nasz kanał Gotuję z Lewiatanem!
Polub nas na Facebook’u