Składniki na sos pomidorowy:
- koncentrat pomidorowy Lewiatan
- cebula czerwona
- kostka warzywna Lewiatan
- pieprz mielony Lewiatan
- świeża bazylia
Składniki na ciasto na placuszki:
- 500 g cukinii
- natka pietruszki
- 3 łyżki mąki poznańskiej Lewiatan
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- olej Bakoma-Komagra
- sól
- pieprz mielony Lewiatan
Sposób przygotowania:
Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na rozgrzanym oleju na patelni. Gdy cebula nabierze złocistego koloru, dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Wlej do małego rondelka ciepłej wody i rozpuść w niej pół kostki warzywnej. Następnie zalej tak przygotowanym wywarem cebulę z koncentratem i dodaj pieprzu do smaku. Duś całość około 10 minut. Na samym końcu dodaj bazylię.
Drobno posiekaj czosnek i natkę pietruszki. Zetrzyj cukinię na tarce u dużych oczkach i odciśnij nadmiar soku. Odsączoną cukinię przełóż do miski, dodaj natkę, 2 jajka, mąkę i czosnek. Masę dopraw solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj.
Nakładaj po łyżce ciasta na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż placuszki z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru. Podawaj je z sosem pomidorowo-bazyliowym oraz świeżą bazylią.
Smacznego!
Korzystaj z naszych promocji: aktualna gazetka Lewiatan
Sprawdzaj nasze przepisy: Gotuję z Lewiatanem
Dostawaj aktualne informacje od Lewiatana: Facebook