Składniki na sos pomidorowy:

  • koncentrat pomidorowy Lewiatan
  • cebula czerwona
  • kostka warzywna Lewiatan
  • pieprz mielony Lewiatan
  • świeża bazylia

Składniki na ciasto na placuszki:

  • 500 g cukinii
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki mąki poznańskiej Lewiatan
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • olej Bakoma-Komagra
  • sól
  • pieprz mielony Lewiatan

Sposób przygotowania:

Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na rozgrzanym oleju na patelni. Gdy cebula nabierze złocistego koloru, dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

Wlej do małego rondelka ciepłej wody i rozpuść w niej pół kostki warzywnej. Następnie zalej tak przygotowanym wywarem cebulę z koncentratem i dodaj pieprzu do smaku. Duś całość około 10 minut. Na samym końcu dodaj bazylię.

Drobno posiekaj czosnek i natkę pietruszki. Zetrzyj cukinię na tarce u dużych oczkach i odciśnij nadmiar soku. Odsączoną cukinię przełóż do miski, dodaj natkę, 2 jajka, mąkę i czosnek. Masę dopraw solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj.

Nakładaj po łyżce ciasta na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż placuszki z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru. Podawaj je z sosem pomidorowo-bazyliowym oraz świeżą bazylią.

Smacznego!


Korzystaj z naszych promocji: aktualna gazetka Lewiatan

Sprawdzaj nasze przepisy: Gotuję z Lewiatanem

Dostawaj aktualne informacje od Lewiatana: Facebook