Składniki na ciasto:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- olej Bakoma-Komagra
- 0,5 kg ziemniaków
Składniki na marynatę:
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego Lewiatan
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy sarepskiej Lewiatan
- 3 łyżeczki papryki słodkiej Lewiatan
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka majeranku Lewiatan
- 1,5 łyżeczki soli
- olej Bakoma-Komagra
Sposób przygotowania:
Na początku należy dobrze umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem polędwiczki. Gdy to zrobisz, pokrój je na centymetrowe paski.
Następnym krokiem jest przygotowanie marynaty. W tym celu wymieszaj ze sobą miód, musztardę francuską, sarepską oraz olej. Do tego dodaj przyprawy, czyli paprykę słodką i ostrą, tymianek, oregano, majeranek i sól. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Do marynaty dodaj polędwiczki, a następnie dokładnie przemieszaj składniki tak, by mięso było dokładnie pokryte sosem. Potem wstaw mięso do lodówki.
W międzyczasie pokrój ziemniaki na plasterki i polej je odrobiną oleju. Dla smaku posyp ziemniaki tymiankiem. Piecz je w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 30 minut.
Rozgrzej olej na patelni i ułóż na nim mięso. Smaż z obu stron polędwiczki, aż uzyskasz lekko chrupiącą skórkę. Polędwiczki podawaj z pieczonymi ziemniaki.
Smacznego!
Smacznego!
Interesują Cię nasze najnowsze promocje? Zajrzyj do naszej aktualnej gazetki Lewiatan i bądź na bieżąco z promocyjnymi cenami.