Babka szpinakowa to bardzo efektowny i zdrowy wypiek. Prosta w wykonaniu może być fantazyjnie udekorowana. Babka sprawdzi się jako dodatek do herbaty, może także zaskoczyć gości podczas wielkanocnego śniadania.
Składniki na babkę szpinakową:
- 120 g świeżego szpinaku,
- 180 g mąki pszennej marki Lewiatan,
- 160 g cukru,
- dwa jajka,
- 110 ml oleju marki Lewiatan,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej marki Lewiatan,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- szczypta soli.
Składniki na lukier:
- sok z połowy cytryny,
- 3/4 szklanki cukru.
Sposób przygotowania:
Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubij na puszystą, jasną masę. Następnie zblenduj szpinak z olejem i cytryną. Do kolejnego naczynia wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wymieszaj. Wlej masę szpinakową do masy jajecznej, a potem wymieszaj wszystko z suchymi składnikami. Powstałe ciasto wlej do formy na babkę lub keks, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, piecz ok. 40 minut, aż patyczek będzie suchy. Wlej sok z cytryny do garnuszka, doprowadź do wrzenia, dosyp cukier puder, wymieszaj i zdejmij z ognia. Po wystudzeniu ciasto możesz udekorować lukrem i posypać np. suszoną żurawiną, skórkami pomarańczowymi, możesz też ozdobić polewą czekoladową.
Gazetka lewiatan – mnóstwo produkty w promocyjnych cenach
Odwiedź nas także na Facebook-u
Sprawdź też nasz przepis na sałatkę porową z kurczakiem