Składniki:

  • 260 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 290 ml oleju
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 duże jajka
  • 300 g marchewki startej na dużych oczkach
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Składniki do polewy z serka mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, w innym przypadku z ciasta może zrobić się zakalec.

W dużym naczyniu umieść olej, dwa rodzaje cukru i ekstrakt z wanilii.  Następnie wymieszaj składniki za pomocą trzepaczki do ubijania, aż wszystkie się połączą. Dodaj jajka, jedno po drugim, ponownie łącząc składniki za pomocą trzepaczki.  Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cynamon i dodaj do masy. Ponownie wymieszaj składniki za pomocą trzepaczki. Na sam koniec dodaj startą marchewkę oraz posiekane orzechy. Wymieszaj całość.

Przygotuj formę o wymiarach 23 x 33 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.

Włóż ciasto do piekarnika i piecz je w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut lub do uzyskania efektu suchego patyczka. Kiedy ciasto będzie gotowe, wyjmij je i zostaw do wystudzenia.

Gdy ciasto będzie się studzić, Ty w tym czasie możesz przygotować polewę. Potrzebujesz do tego serka mascarpone i cukru pudru. Wymieszaj dokładnie oba te składniki i posmaruj nimi wystudzone ciasto.

Smacznego!


 

Więcej przepisów? Odwiedź Gotuję z Lewiatanem!

Najnowsze promocje znajdziesz w gazetce Lewiatan!

Polub nas na Facebooku