Przepis na jagodzianki w różnej formie. Poznaj już dzisiaj
Przepis na jagodzianki nie jest skomplikowany, jednak warto poznać różne warianty, żeby wybrać taki, który będzie dla nas najsmaczniejszy. Poniżej przedstawiamy pięć najbardziej popularnych przepisów na desery z jagodami. Wybierz ten, który będzie dla Ciebie najlepszy.
Muffinki jogurtowe z jagodami
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Nasmaruj kubki do muffinek lub wyłóż je papierowymi wkładkami do pieczenia. W dużej misce wymieszaj 1 ½ szklanki mąki uniwersalnej, 1 szklankę białego cukru, ¼ łyżeczki soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i ½ łyżeczki cynamonu. Zrób dołek na środku mieszaniny, dodaj ½ szklanki oleju roślinnego, 1 szklankę jogurtu, 1 jajko lekko ubite i 2/3 szklanki świeżych jagód. Wymieszaj do uzyskania wilgotnej masy. Nałóż łyżką ciasto do przygotowanych foremek na muffinki. Piecz przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku lub do czasu, gdy ciasto będzie gotowe po sprawdzeniu wykałaczką.
Przepis na jagodzianki z posypką
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Nasmaruj kubki na muffiny lub wyłóż je papierowymi foremkami do pieczenia. W średniej misce wymieszaj 1 ½ szklanki mąki, 1 szklankę białego cukru i ¼ łyżeczki soli. Dodaj ½ szklanki masła, aż masa będzie przypominać grube okruchy; odstaw. W dużej misce wymieszaj 2/3 szklanki mleka, 1 jajko lekko ubite i 2 łyżki oleju roślinnego. Dodaj do suchych składników i mieszaj tylko do momentu połączenia. Dodaj do tego 2/3 filiżanki świeżych jagód. Wyłóż po jednej łyżce ciasta do przygotowanych foremek i posyp wierzch pozostałą mieszanką grubych okruchów. Piecz przez 18 minut w rozgrzanym piekarniku, lub do momentu, gdy ciasto będzie gotowe przy sprawdzaniu wykałaczką.
Muffinki żurawinowo-pomarańczowe z jagodami
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Nasmaruj kubki na muffiny lub wyłóż je papierowymi wkładkami do pieczenia. W dużej misce wymieszaj 1 ½ szklanki mąki, 1 szklankę białego cukru, ¼ łyżeczki soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i ½ łyżeczki cynamonu. Zrób dziurkę na środku mieszaniny i dodaj ½ szklanki oleju roślinnego, 1 jajko lekko ubite, 2/3 szklanki świeżych jagód, ½ szklanki soku pomarańczowego i skórkę z jednej pomarańczy. Wymieszaj, aż mieszanina jest wilgotna, bez nadmiernego mieszania. Łyżeczką przełóż ciasto do przygotowanych foremek i piecz przez 18 minut w rozgrzanym piekarniku.
Migdałowe muffiny z jagodami
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Nasmaruj kubki na muffiny lub wyłóż je papierowymi wkładkami do pieczenia. W dużej misce wymieszaj 1 ½ szklanki mąki, 1 szklankę białego cukru, ¼ łyżeczki soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i ½ łyżeczki cynamonu. Zrób dołek na środku mieszaniny; dodaj 1/3 szklanki masła roztopionego i lekko schłodzonego, 1 jajko lekko ubite, 2/3 szklanki świeżych jagód i ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego. Wymieszaj, aż masa będzie wilgotna bez nadmiernego mieszania. Nałóż po łyżce ciasta na przygotowaną patelnie i posyp wierzch pokrojonymi migdałami. Piecz przez 18 minut w rozgrzanym piekarniku, lub do momentu, gdy ciasto będzie gotowe podczas sprawdzania wykałaczką.
Czekoladowe jagodzianki
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Nasmaruj kubki na muffiny lub wyłóż je papierowymi wkładkami do pieczenia. W dużej misce wymieszaj 1 ½ szklanki mąki, 1 szklankę białego cukru, ¼ łyżeczki soli i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zrób studnię na środku mieszaniny; dodaj ½ szklanki oleju roślinnego, 1 jajko lekko ubite, 2/3 szklanki świeżych jagód i ¼ szklanki półsłodkich wiórków czekoladowych. Mieszaj, aż masa będzie wilgotna bez nadmiernego mieszania.