Jesteś fanem mocno czekoladowego, wilgotnego zbitego brownie? Jednocześnie marzysz o kremowym, rozpływającym się w ustach serniku, który rozpieści Twoje podniebienie? Co powiesz na ciasto 2w1, czyli serniko-brownie? To wyborny deser, który nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także świetnie się prezentuje po pokrojeniu. Poznaj prosty przepis na serniko-brownie!
Jak zrobić serniko-brownie?
Do zrobienia serniko-brownie potrzebujesz blaszki o średnicy 25cm. Możesz je także upiec w kwadratowej formie 25×25 cm.
Składniki na serniko-brownie
Brownie:
- 60 g mąki pszennej,
- 60 g cukru,
- 1,5 tabliczki czekolady klasycznej gorzkiej 64% E.Wedel,
- 4 małe jajka,
- 125 g masła.
Sernik:
- 625 g serka mascarpone,
- 65 g cukru,
- 3 jajka,
- 1 i 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie serniko-brownie
Włącz piekarnik na 200°C, tryb góra-dół. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
Zacznij od przygotowania brownie. Masło rozpuść w garnku i dodaj do niego czekoladę. Powoli mieszaj składniki, żeby stały się płynne. Wyłącz palnik i odstaw do wystygnięcia.
Do osobnego naczynia wbij jajka. Dodaj do nich cukier i zmiksuj na puszystą masę. Gdy słodkie kryształki się rozpuszczą, cienkim strumieniem wlej polewę czekoladową i zmiksuj całość. Następnie wyłącz mikser i powoli wsyp mąkę do ciasta. Wymieszaj masę szpatułką. Nie powinno być widać białego proszku. 2/3 masy przelej do przygotowanej foremki.
Czas na przygotowanie sernika. Do czystej miski włóż ser i wsyp cukier. Składniki utrzyj na wysokich obrotach za pomocą miksera. Gdy kryształki się rozpuszczą, dodawaj do masy po 1 żółtku. Na koniec wsyp mąkę i wlej ekstrakt waniliowy. Miksuj składniki, do momentu aż masa będzie jedwabiście gładka. Gdy tak się stanie, powoli przelej ją na brownie. Delikatnie wyrównaj i przykryj ją pozostałą częścią czekoladowego ciasta. Aby deser wyglądał bardziej finezyjnie, możesz zanurzyć wykałaczkę i delikatnie wymieszać sernik z brownie. W ten sposób powstaną delikatne esy-floresy.
Gotowe ciasto włóż do piekarnika na ok. 10 minut. Nie odchodź od pieca! Jeśli deser się przypala, przykryj go folią aluminiową. Po upływie wspomnianego czasu zmniejsz temperaturę do 180°C i pozostaw serniko-brownie na kolejne 10 minut.
Na koniec sprawdź patyczkiem, czy deser się upiekł w środku. Jeśli wykałaczka jest sucha, możesz wyjąć ciasto z piekarnika. Pozostaw je w foremce do wystudzenia. Następnie przełóż na kratkę i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie serniko-brownie będzie gotowe do zjedzenia!
Jak urozmaicić serniko-brownie?
Serniko-brownie, podobnie jak sernik z białą czekoladą, ma dość zbitą konsystencję. Zastanawiasz się, co zrobić, aby ciasto było bardziej soczyste? Dodaj do niego owoce. W tym deserze doskonale się sprawdzą:
- świeże maliny. Nie mają tak dużo soku jak truskawki, więc ciasto nie straci swojej konsystencji. Mimo to nadają soczystości. Jednocześnie są dość kwaskowate, więc przełamią smak czekolady i sera;
- wiśnie z syropu. Przed dodaniem do ciasta, odsącz je na sitku, aby pozbyć się wilgoci. Następnie rozsyp je na część z brownie. Kwaśny smak doskonale zrównoważy gorycz czekolady.
Wypróbuj serniko-brownie w różnych wariantach — klasycznym lub owocowym — i zdecyduj, który jest dla Ciebie najlepszy!