Każdy mniej lub bardziej lubi słodkości. W końcu to idealny sposób na umilenie sobie wieczoru z filmem, popołudniowej kawy czy poranka na tarasie. Oto 3 przepisy na słodkie przekąski!
Babeczki z kremem waniliowym
Babeczki z kremem waniliowym to ciekawy pomysł na wszystkim znane i lubiane muffinki. Idealnie wpasują się na rodzinny wieczór przy grach planszowych, odwiedziny znajomych czy urodziny kogoś bliskiego. Przepis na nie jest banalnie prosty, więc nie musisz martwić się, że coś pójdzie nie tak, jak trzeba!
SKŁADNIKI
Babeczki:
300 g mąki
1 opak. Proszku do pieczenia 15 g
1 szczypta soli
140 g cukru
2 szt. jajek
100 ml oleju
100 ml mleka
0,5 łyżeczki Ekstraktu naturalnego
150 g borówek amerykańskich
Krem waniliowy:
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
125 g serka mascarpone (schłodzonego)
2 – 3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki pasty waniliowej
PRZEPIS
Zacznij od wyłożenia foremki na muffinki papilotkami, a następnie odpal piekarnik i ustaw go na 180°C. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Cukier utrzyj z jajkami na jasną, gęstą masę, a potem ciągle miksując, stopniowo dolewaj olej, mleko oraz ekstrakt. Na koniec, krótko wymieszaj suche składniki z tymi mokrymi i przygotowane w ten sposób ciasto przełóż do papilotek. Piecz je około 25 minut, a w międzyczasie dobrze schłodzoną śmietankę włóż do miski razem z mascarpone, cukrem pudrem i pastą waniliową, a następnie ubij na sztywno przez chwilę na wolnych, a następnie na najwyższych obrotach miksera. Po wyjęciu babeczek udekoruj je kremem waniliowym i voila! Babeczki są gotowe robić furorę wśród Twoich bliskich.
Owoce szaszłyki z polewą czekoladową
Szaszłyki nie są czymś, co pierwsze przychodzi nam do głowy, kiedy myślimy o słodkim. Warto jednak od czasu do czasu poeksperymentować i stworzyć coś wyśmienitego! Jedną z takich rzeczy są właśnie owocowe szaszłyki z polewą czekoladową. Idealne jako słodka przystawka na grillu lub na imprezę urodzinową dziecka.
SKŁADNIKI
Patyczki do szaszłyków
200 g wybranej przez nas czekolady
Dowolne owoce
PRZEPIS
Wystarczy wybrane przez nas owoce nabić na patyczek od szaszłyka – i tutaj wybór jest ogromny, bo możemy skusić się nawet na połączenie słodkiego z ostrym, i przygotować ostre papryczki w czekoladzie! Ze smakiem czekolady też istnieje duża dowolność, można skusić się na gorzką deserową, białą lub zwykłą mleczną. Limitem przy tej przekąsce jest tak naprawdę nasza wyobraźnia.
Szybkie brownie
Brownie z kolei to dosyć oczywisty wybór, jeśli chodzi o słodkie przekąski, ale nikt nie powiedział, że oczywiste oznacza złe! Szybkie brownie, proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne.
SKŁADNIKI
Czekolada gorzka 200 g
Masło 200 g
Cukier 220 g
Jajko 3 szt.
Mąka pszenna typ 550 130 g
Kakao niesłodzone 15 g
Olej rzepakowy 10 ml
PRZEPIS
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180°C, a w międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem, dokładnie je mieszając. Następnie połącz jajka z cukrem i przesianą mąkę wymieszaj z kakao. Lekko ostudzoną czekoladę wlej do jajek i dokładnie wymieszaj. Potem do całości dosyp mąkę z kakao i po raz kolejny mieszaj. Potem wystarczy tylko foremkę wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia i wlać tam naszą masę. Całość wystarczy trzymać w piekarniku jakieś 30 minut, a potem należy już tylko dzielić się tą pysznością z innymi! Uwielbiamy takie szybkie przepisy na słodkie przekąski.