Jak każdy świetnie wie, owoce i warzywa zawierają wiele składników odżywczych, witamin i minerałów, które są niezbędne dla naszego organizmu. A jeśli mamy możliwość polepszenia nawyków żywieniowych i przygotowania się na trudny sezon zimowy, to najlepiej zrobić to z małą pomocą ulubionych letnich owoców. Poznaj 3 przepisy z owocami sezonowymi!
Truskawki
Truskawki to jedne z najpopularniejszych sezonowych owoców. Nie tylko wspaniale smakują, ale zawierają dużo witaminy C, przeciwutleniaczy i błonnika, a ich właściwości mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka występowania różnego rodzaju stanów zapalnych. W upalny, letni dzień truskawki mogą służyć nam także jako źródło orzeźwienia, na przykład w pysznym koktajlu!
Żeby przygotować taki koktajl, będziesz potrzebować 2 szklanek truskawek i szklanki mleka. Dodatkowo możesz dorzucić kostki lodu i listek lub dwa mięty, a wtedy koktajl będzie na maksa orzeźwiający! Wszystko wrzuć do blendera, składniki blenduj na wysokich obrotach przez około 1-2 minuty, aż masa będzie gładka i jednolita. Przelej koktajl do szklanki i ciesz się jego orzeźwiającym smakiem!
Borówki
Borówki są bogate w przeciwutleniacze, są niskokaloryczne i do tego zawierają niezbędne witaminy i minerały. Regularne spożywanie borówek może wesprzeć i lekko wzmocnić nasz układ odpornościowy.
Z borówkami warto eksperymentować, na przykład używając ich do deserów. Ciekawym przykładem są muffinki z borówkami, które świetnie sprawdzą się w roli słodkich przekąsek podczas rodzinnych imprez, spotkań ze znajomymi, czy choćby jako słodka alternatywa do drugiego śniadania.
Do przygotowania pełnej blachy takich babeczek będziesz potrzebować 2 szklanek mąki pszennej, jednej szklanki cukru trzcinowego lub białego, pół opakowania cukru wanilinowego, szczyptę soli, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, dwa jajka, pół szklanki mleka oraz dwóch szklanek świeżych borówek.
W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie pozostałe, poza borówkami. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni, a następnie przelej masę do miski z mąką i delikatnie wymieszaj. Dodaj borówki i znowu krótko wymieszaj, żeby borówki były równomiernie rozłożone. Blaszkę do muffinek wyłóż foremkami i do każdej z nich nałóż półtorej łyżki ciasta. Gotową blaszkę z babeczkami wstaw do piekarnika i piecz około 15-20 minut!
Maliny
Na sam koniec warto wspomnieć o malinach, które kuszą nie tylko swoim słodkim smakiem, ale także korzyściami dla zdrowia! Są bogate w witaminę C, błonnik i przeciwutleniacze. Maliny są również niskokaloryczne, co czyni je idealnym dodatkiem do diety dla osób dbających o utratę wagi. Jedną z niebanalnych potraw, w której główne skrzypce grają maliny, jest chłodnik malinowy.
Do przygotowania tego dania potrzebne Ci będzie jedno opakowanie malin, karton maślanki, 6 łyżeczek cukru, jedna łyżeczka cukru waniliowego i 200 ml wody. Maliny należy ugotować w wodzie z cukrem, a następnie po ugotowaniu odstawić do ostygnięcia. Na koniec wystarczy dodać schłodzoną maślankę i cieszyć się malinową rozkoszą. Prosto, ale niebanalnie!
Podobają Ci się niebanalne inspiracje na przepisy z owocami sezonowymi? Śledź bloga i bądź na bieżąco!