Składniki:
- 1 szklanka borówek
- 1 kefir Włoszczowa 400g
- 2 szklanki mąki poznańskiej Lewiatan
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- cukier puder
- do posypania świeże maliny do dekoracji
Sposób przygotowania:
Aby przygotować racuchy wsyp do miski: cukier, cukier waniliowy, a potem dodaj jajko oraz kefir. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Całość wymieszaj, aż do momentu uzyskania gładkiej masy. Wrzuć borówki i delikatnie przemieszaj.
Rozgrzej na patelni olej. Łyżką nakładaj niewielką ilość ciasta. Smaż z obu stron, aż uzyskasz rumiany kolor. Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem i posyp świeżymi malinami.
Smacznego!
Interesują Cię nasze najnowsze promocje? Zajrzyj do naszej aktualnej gazetki Lewiatan i bądź na bieżąco z promocyjnymi cenami.