Składniki:
- 500 g mąki poznańskiej Lewiatan
- 250 g margaryny Moja do pieczenia
- 70 g drożdży
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1,5 łyżki cukru
- 125 ml śmietany 18%
- 200 g wiórków kokosowych Lewiatan
- 100 g maku niebieskiego Lewiatan
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego Lewiatan
- pół szklanki mleka 3,2% Lewiatan
- sok z 1 cytryny
- 250 g cukru pudru
- skórka z pomarańczy
Sposób przygotowania:
Do śmietany dodaj drożdże i łyżkę cukru, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
Na blat wysyp mąkę, dodaj kostkę margaryny do pieczenia, a następnie wszystko posiekaj. Dodaj cukier waniliowy i rozpuszczone wcześniej drożdże ze śmietaną. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się jednolite. Potem owiń ciasto w folię i włóż je do zamrażarki na 30 minut.
Gdy ciasto będzie w zamrażalniku, upraż wiórki kokosowe w garnku. Dodaj do nich mleko, miód oraz mak. Mieszaj wszystkie składniki do momentu, kiedy powstanie gęsta masa.
Wyciągnij z zamrażalnika ciasto i rozwałkuj je na blacie w kształt koła. Koło podziel na niewielkie trójkąty. Na najszerszy kawałek trójkąta wyłóż masę, a następnie zawiń ciasto. Każdy ze zrobionych rogalików posmaruj wymieszanym dokładnie jajkiem.
Rogaliki piecz w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez około 20 minut.
Na samym końcu przygotuj lukier. W tym celu wymieszaj sok z cytryny z cukrem pudrem oraz skórką z pomarańczy. Ozdób ostygnięte rogaliki lukrem.
Smacznego!
Chcesz przygotować rogaliki? Sprawdź naszą aktualną gazetkę Lewiatan i zobacz, które produkty kupisz taniej!