Składniki:

  • 500 g mąki poznańskiej Lewiatan
  • 250 g margaryny Moja do pieczenia
  • 70 g drożdży
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 125 ml śmietany 18%
  • 200 g wiórków kokosowych Lewiatan
  • 100 g maku niebieskiego Lewiatan
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego Lewiatan
  • pół szklanki mleka 3,2% Lewiatan
  • sok z 1 cytryny
  • 250 g cukru pudru
  • skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Do śmietany dodaj drożdże i łyżkę cukru, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
Na blat wysyp mąkę, dodaj kostkę margaryny do pieczenia, a następnie wszystko posiekaj. Dodaj cukier waniliowy i rozpuszczone wcześniej drożdże ze śmietaną. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się jednolite. Potem owiń ciasto w folię i włóż je do zamrażarki na 30 minut.
Gdy ciasto będzie w zamrażalniku, upraż wiórki kokosowe w garnku. Dodaj do nich mleko, miód oraz mak. Mieszaj wszystkie składniki do momentu, kiedy powstanie gęsta masa.
Wyciągnij z zamrażalnika ciasto i rozwałkuj je na blacie w kształt koła. Koło podziel na niewielkie trójkąty. Na najszerszy kawałek trójkąta wyłóż masę, a następnie zawiń ciasto. Każdy ze zrobionych rogalików posmaruj wymieszanym dokładnie jajkiem.
Rogaliki piecz w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez około 20 minut.
Na samym końcu przygotuj lukier. W tym celu wymieszaj sok z cytryny z cukrem pudrem oraz skórką z pomarańczy. Ozdób ostygnięte rogaliki lukrem.

Smacznego!


Chcesz przygotować rogaliki? Sprawdź naszą aktualną gazetkę Lewiatan i zobacz, które produkty kupisz taniej!