Składniki:
- 1 opakowanie szpinaku rozdrobnionego Lewiatan,
- 4 jajka
- 25 dag łososia atlantyckiego w plastrach Lewiatan
- 20 dag serka twarogowego z chrzanem Almette
- 2 łyżki mąki wrocławskiej Lewiatan
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz czarny mielony Lewiatan
- sok z cytryny
- sól
- papier do pieczenia Lewiatan
- folia aluminiowa Lewiatan
Sposób przygotowania:
Podsmaż na patelni szpinak i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy do smaku (sól i pieprz).
Poczekaj, aż wystygnie, a następnie dodaj żółtka jajek, mąkę i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Z białek ubij pianę i dodaj ją do masy. Całość delikatnie przemieszaj.
Dużą, prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia i wlej przygotowaną na nią masę.
Do nagrzanego do 200 stopni piekarnika wstaw ciasto i piecz je przez 10 minut. Następnie wyjmij je i ostudź.
Upieczoną masę posmaruj serkiem, ułóż na niej plasterki łososia i skrop cytryną.
Całość zwiń w roladę i zabezpiecz folią aluminiową. Włóż do lodówki na kilka godzin.
Gotową roladę pokrój w plastry.
Smacznego!
Sprawdź nasze promocje i przygotuj pyszne dania z naszych przepisów!
Promocje znajdziesz w gazetce Lewiatan, a przepisy na Gotuję z Lewiatanem i naszym Facebooku.