Składniki:

  • 1 opakowanie szpinaku rozdrobnionego Lewiatan,
  • 4 jajka
  • 25 dag łososia atlantyckiego w plastrach Lewiatan
  • 20 dag serka twarogowego z chrzanem Almette
  • 2 łyżki mąki wrocławskiej Lewiatan
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz czarny mielony Lewiatan
  • sok z cytryny
  • sól
  • papier do pieczenia Lewiatan
  • folia aluminiowa Lewiatan

Sposób przygotowania:

Podsmaż na patelni szpinak i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy do smaku (sól i pieprz).
Poczekaj, aż wystygnie, a następnie dodaj żółtka jajek, mąkę i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Z białek ubij pianę i dodaj ją do masy. Całość delikatnie przemieszaj.
Dużą, prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia i wlej przygotowaną na nią masę.
Do nagrzanego do 200 stopni piekarnika wstaw ciasto i piecz je przez 10 minut. Następnie wyjmij je i ostudź.
Upieczoną masę posmaruj serkiem, ułóż na niej plasterki łososia i skrop cytryną.
Całość zwiń w roladę i zabezpiecz folią aluminiową. Włóż do lodówki na kilka godzin.
Gotową roladę pokrój w plastry.

Smacznego!


Sprawdź nasze promocje i przygotuj pyszne dania z naszych przepisów!
Promocje znajdziesz w gazetce Lewiatan, a przepisy na Gotuję z Lewiatanem i naszym Facebooku.