Składniki:

  • 1/2 kg wołowiny (szponder lub pręga)
  • 1/2 kg kurczaka
  • cebula
  • przyprawa Kucharek
  • pęczek włoszczyzny (1/2 selera, 1 por, 2 marchewki, 1 pietruszka)
  • 3 ziarenka ziela angielskiego Lewiatan
  • liść laurowy Lewiatan
  • pieprz czarny ziarnisty Lewiatan
  • makaron niteczki rosołowe Lewiatan

Sposób przygotowania:

Przekrój cebulę na pół i opal ją nad gazem. Włóż mięso do garnka, zalej zimną wodą tak, by w całości zostało przykryte. Następnie dodaj do garnka: cebulę, obrane warzywa, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy i trzy ziarenka ziela angielskiego. Na koniec daj 2 łyżki Kucharka.

Powoli podgrzewaj wywar, by przez dłuższy czas nie dopuścić do jego zagotowania. W tym czasie kilkakrotnie zdejmij łyżką powstającą na powierzchni pianę.

Rosół gotuj na maleńkim ogniu 3-6 godzin. Pamiętaj, że od czasu do czasu należy dolewać do zupy odrobinę zimnej wody.

Rosół podawaj z makaronem niteczki.

Smacznego!


 

Przepisy i pomysły na codzienne dania: Gotuję z Lewiatanem!

Bądź na bieżąco z promocjami: gazetka Lewiatan!

Polub nas na Facebooku