Składniki:
- 1/2 kg wołowiny (szponder lub pręga)
- 1/2 kg kurczaka
- cebula
- przyprawa Kucharek
- pęczek włoszczyzny (1/2 selera, 1 por, 2 marchewki, 1 pietruszka)
- 3 ziarenka ziela angielskiego Lewiatan
- liść laurowy Lewiatan
- pieprz czarny ziarnisty Lewiatan
- makaron niteczki rosołowe Lewiatan
Sposób przygotowania:
Przekrój cebulę na pół i opal ją nad gazem. Włóż mięso do garnka, zalej zimną wodą tak, by w całości zostało przykryte. Następnie dodaj do garnka: cebulę, obrane warzywa, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy i trzy ziarenka ziela angielskiego. Na koniec daj 2 łyżki Kucharka.
Powoli podgrzewaj wywar, by przez dłuższy czas nie dopuścić do jego zagotowania. W tym czasie kilkakrotnie zdejmij łyżką powstającą na powierzchni pianę.
Rosół gotuj na maleńkim ogniu 3-6 godzin. Pamiętaj, że od czasu do czasu należy dolewać do zupy odrobinę zimnej wody.
Rosół podawaj z makaronem niteczki.
Smacznego!
Przepisy i pomysły na codzienne dania: Gotuję z Lewiatanem!
Bądź na bieżąco z promocjami: gazetka Lewiatan!
Polub nas na Facebooku