Składniki:
- 1 kg schabu
- 15 dag boczku wędzonego w plastrach
- 10 dag moreli suszonych Lewiatan
Składniki do marynaty:
- 3 łyżki oleju uniwersalnego Lewiatan
- 4 ząbki czosnku
- pół łyżki majeranku Lewiatan i oregano
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego Lewiatan
- sól, pieprz czarny mielony Lewiatan
Sposób przygotowania:
Zacznij od utarcia wszystkich składników marynaty w moździerzu na pastę. Następnie umyj mięso, natrzyj je marynatą i odstaw na całą noc w chłodne miejsce.
Następnego dnia w środku, wzdłuż całego kawałka mięsa zrób otwór za pomocą długiego, wąskiego noża. Tak powstałą kieszeń nafaszeruj morelami.
Mięso włóż do brytfanny, obłóż je plastrami boczku i piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Polewaj schab od czasu do czasu sosem, który powstał w trakcie pieczenia.
Podawaj z ziemniakami.
Smacznego!
Przepisy i pomysły na codzienne dania: Gotuję z Lewiatanem!
Bądź na bieżąco z promocjami: gazetka Lewiatan!
Polub nas na Facebooku