Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 15 dag boczku wędzonego w plastrach
  • 10 dag moreli suszonych Lewiatan

Składniki do marynaty:

  • 3 łyżki oleju uniwersalnego Lewiatan
  • 4 ząbki czosnku
  • pół łyżki majeranku Lewiatan i oregano
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego Lewiatan
  • sól, pieprz czarny mielony Lewiatan

Sposób przygotowania:

Zacznij od utarcia wszystkich składników marynaty w moździerzu na pastę. Następnie umyj mięso, natrzyj je marynatą i odstaw na całą noc w chłodne miejsce.

Następnego dnia w środku, wzdłuż całego kawałka mięsa zrób otwór za pomocą długiego, wąskiego noża. Tak powstałą kieszeń nafaszeruj morelami.

Mięso włóż do brytfanny, obłóż je plastrami boczku i piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

Polewaj schab od czasu do czasu sosem, który powstał w trakcie pieczenia.

Podawaj z ziemniakami.

Smacznego!


 

Przepisy i pomysły na codzienne dania: Gotuję z Lewiatanem!

Bądź na bieżąco z promocjami: gazetka Lewiatan!

Polub nas na Facebooku