Składniki:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti Lewiatan
- olej uniwersalny Lewiatan
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki lub Lewiatan
- 400 g mielonej wołowiny
- 2 marchewki starte na tarce jarzynowej
- 1 opakowanie pomidorów w puszce Lewiatan
- zioła prowansalskie do smaku
- starty, twardy ser do posypania
- listki świeżej bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przygotowanie dania zacznij od drobnego posiekania cebuli i czosnku. Gdy to zrobisz, rozgrzej olej na patelni, a następnie zeszklij na nim cebulkę. Dodaj czosnek i smaż ok. 1 minuty. Potem dodaj koncentrat pomidorowy (my polecamy koncentrat pomidorowy Pudliszki lub Lewiatan ). Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez ok. 5 min.
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie mięsa. Aby to zrobić, w pierwszej kolejności musisz rozgrzać olej na drugiej patelni. Gdy tłuszcz zacznie skwierczeć, dodaj mięso i smaż je, aż zbrązowieje. Potem dodaj startą marchewkę, pomidory z puszki oraz zawartość pierwszej patelni, czyli cebulę, czosnek i koncentrat. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś ok. 15 min. W międzyczasie możesz wstawić wodę na makaron. Pamiętaj, by ugotować go al dente, trzymając się wskazówek z opakowania.
Po upływie kwadransa dopraw sos przyprawami (solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi). Na talerze nałóż makaron i polej go sosem. Ostatnim krokiem jest posypanie dania serem oraz udekorowanie go listkami bazylii.
Smacznego!