Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki poznańskiej Lewiatan
  • 300 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 2 płaskie łyżeczka cukru wanilinowego Delecta

Składniki na nadzienie serowe:

  • 1 kg twarogu półtłustego krajanka Włoszczowa
  • 4 jajka
  • budyń o smaku waniliowym Delecta
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego Delecta
  • skórka z cytryny
  • 100 g rodzynków sułtańskich Lewiatan

Składniki na nadzienie makowo - czekoladowe:

  • puszka masy makowej Bakalland
  • tabliczka gorzkiej czekolady Lewiatan
  • budyń o smak waniliowym Delecta
  • 4 łyżki wiórków kokosowych Lewiatan
  • 2 jajka
  • łyżeczka aromatu pomarańczowego Delecta.

Sposób przygotowania:

Ciasto: Zacznij od przygotowania ciasta. Najpierw musisz pokroić zimne masło na kawałki. Następnie do miski, w której jest masło, dodaj mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Ucieraj ciasto do momentu, aż powstaną małe kawałki.
Potem dodaj jajka. Ugniataj ciasto, aż całkowicie się połączy. Na sam koniec uformuj z ciasta kulę. Owiń ją folią i włóż do lodówki na godzinę.
Po wyciągnięciu ciasta z lodówki podziel je na 2 części. Każdą z nich delikatnie rozwałkuj i przełóż na formę. Przed włożeniem ciasta do piekarnika, jego wierzch ponakłuwaj widelcem.
Piecz ciasto 20 minut w 190 stopniach. Po upływie tego czasu, odstaw ciasto do ostygnięcia.

Nadzienie serowe: Gdy ciasto będzie odpoczywało w lodówce, możesz wziąć się za przygotowanie nadzienia do tarty. Aby zrobić nadzienie serowe, musisz zacząć od przyszykowania budyniu. W tym przypadku najlepiej postępować zgodnie z zalecaniami producenta.
Odczekaj, aż budyń ostygnie. Ostudzony budyń dodaj do miski wraz z twarogiem. Zmiksuj ze sobą składniki. Następnie dodaj: jajka, cukier waniliowy, cukier puder i skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj.
Na sam koniec dodaj rodzynki i ponownie przemieszaj łyżką masę.
Masę wyłóż na ciasto i piecz je w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przez około 15 minut.

Nadzienie makowo — czekoladowe: Teraz czas wziąć się za nadzienie makowo-czekoladowe. Aby przygotować masę do ciasta, w pierwszej kolejności musisz podzielić tabliczkę gorzkiej czekolady na mniejsze części (w naszych sklepach w dobrej cenie znajdziesz czekolady Milka https://gazetka-lewiatan.pl/czekolada-milka-100g-mleczna/ ).
Potem przełóż masę makową do miski i dodaj do niej: czekoladę, budyń waniliowy w proszku, wiórki kokosowe oraz łyżeczkę aromatu pomarańczowego. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Następnie dodaj do masy jajka i ponownie ją przemieszaj.
Gotowe nadzienie wyłóż na ciasto. Piecz je w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przez 15-20 minut.

Smacznego!

Szukasz więcej pomysłów na domowe obiady lub desery? Sprawdź naszą aktualną gazetkę Lewiatan!


źródło filmu: Gotuj z Lewiatanem – www.lewiatan.pl – Dziękujemy!