Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 szalotki lub 1 cebula
- kilka łyżek oliwy
- 20 dag pomidorów całych bez skórki Lewiatan
- 1 woreczek kaszy gryczanej Lewiatan
- 2 łyżki rodzynek sułtańskich Lewiatan
- 15 dag mozzarelli
- kilka orzechów włoskich Lewiatan
- pieprz mielony Lewiatan
- 1 ząbek czosnku
- sól
Składniki na sos:
- jogurt Polski naturalny
- świeża bazylia
- świeże oregano
- papryka słodka Lewiatan
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotuj kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie posiekaj szalotki, a czosnek przeciśnij przez praskę. Tak przygotowane składniki wymieszaj z oliwą.
Pokrój mozzarellę i pomidory w kostkę.
W misce wymieszaj kaszę, szalotkę z czosnkiem i oliwą, pomidory i mozzarellę. Dodaj do składników rodzynki oraz orzechy. Całość dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Przekrój bakłażana na pół, a następnie usuń nasiona (jest to konieczne, by zrobić miejsce na farsz). Na bakłażana nałóż farsz.
Piecz całość przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W międzyczasie pokrój świeżą bazylię i oregano. Wymieszaj zioła z jogurtem w miseczce. Dodaj szczyptę papryki słodkiej, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Interesują Cię nasze promocje? Chcesz być na bieżąco z naszymi konkursami i przepisami? Zaglądaj do aktualnej gazetki Lewiatan! Znajdziesz tam najświeższe informacje nie tylko o promocjach!