Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 2 szalotki lub 1 cebula
  • kilka łyżek oliwy
  • 20 dag pomidorów całych bez skórki Lewiatan
  • 1 woreczek kaszy gryczanej Lewiatan
  • 2 łyżki rodzynek sułtańskich Lewiatan
  • 15 dag mozzarelli
  • kilka orzechów włoskich Lewiatan
  • pieprz mielony Lewiatan
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Składniki na sos:

  • jogurt Polski naturalny
  • świeża bazylia
  • świeże oregano
  • papryka słodka Lewiatan
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ugotuj kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie posiekaj szalotki, a czosnek przeciśnij przez praskę. Tak przygotowane składniki wymieszaj z oliwą.
Pokrój mozzarellę i pomidory w kostkę.
W misce wymieszaj kaszę, szalotkę z czosnkiem i oliwą, pomidory i mozzarellę. Dodaj do składników rodzynki oraz orzechy. Całość dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Przekrój bakłażana na pół, a następnie usuń nasiona (jest to konieczne, by zrobić miejsce na farsz). Na bakłażana nałóż farsz.
Piecz całość przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W międzyczasie pokrój świeżą bazylię i oregano. Wymieszaj zioła z jogurtem w miseczce. Dodaj szczyptę papryki słodkiej, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Smacznego!


Interesują Cię nasze promocje? Chcesz być na bieżąco z naszymi konkursami i przepisami? Zaglądaj do aktualnej gazetki Lewiatan! Znajdziesz tam najświeższe informacje nie tylko o promocjach!