Składniki:
- 10 dag suszonych grzybów
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- cebula
- łyżka oleju uniwersalnego Lewiatan
- liść laurowy Lewiatan
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego Lewiatan
- sól
- pieprz czarny mielony Lewiatan
Sposób przygotowania:
Opłucz grzyby, zalej je wodą, a potem mocz przez godzinę. Następnie gotuj je w tej samej wodzie przez 30 minut.
W międzyczasie obierz warzywa i je opłucz. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż ją na oleju, aż będzie miała złoty kolor.
Dodaj warzywa do grzybów – jeśli gotowały się już 30 minut – wraz z przesmażoną cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim. Ponownie gotuj 30 minut.
Potem przecedź wywar, grzyby pokrój w paski i ponownie dodaj do wywaru. Całość dopraw solą i pieprzem. Drugą marchewkę pokrój w drobną kostkę, wrzuć do zupy i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Zupę podawaj wraz z łazankami.
Smacznego!
Więcej przepisów? Odwiedź Gotuję z Lewiatanem!
Najnowsze promocje znajdziesz w gazetce Lewiatan!
Polub nas na Facebooku