Składniki:

  • 10 dag suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • cebula
  • łyżka oleju uniwersalnego Lewiatan
  • liść laurowy Lewiatan
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego Lewiatan
  • sól
  • pieprz czarny mielony Lewiatan

Sposób przygotowania:

Opłucz grzyby, zalej je wodą, a potem mocz przez godzinę. Następnie gotuj je w tej samej wodzie przez 30 minut.

W międzyczasie obierz warzywa i je opłucz. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż ją na oleju, aż będzie miała złoty kolor.

Dodaj warzywa do grzybów – jeśli gotowały się już 30 minut – wraz z przesmażoną cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim. Ponownie gotuj 30 minut.

Potem przecedź wywar, grzyby pokrój w paski i ponownie dodaj do wywaru. Całość dopraw solą i pieprzem. Drugą marchewkę pokrój w drobną kostkę, wrzuć do zupy i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Zupę podawaj wraz z łazankami.

Smacznego!


 

Więcej przepisów? Odwiedź Gotuję z Lewiatanem!

Najnowsze promocje znajdziesz w gazetce Lewiatan!

Polub nas na Facebooku