Każdy sezon ma swoich zwolenników w kwestii rozpoczęcia diety lub zmiany nawyków żywieniowych. Niektórzy z nas starają się zdążyć z formą na lato, a inni dopiero wtedy, korzystając z sezonu warzywno – owocowego wprowadzają zmiany w swojej kuchni.

Bez względu na to, do której grupy się zaliczacie, mamy dla Was 5 propozycji na fit desery z użyciem sezonowych owoców! Sprawdźcie co pysznego i dobrego dla Waszego zdrowia i sylwetki możecie przygotować dosłownie w kilka minut.

Pudding chia z malinami

  • 15 g nasion chia
  • 200 ml mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 150 g malin
  • płaska łyżeczka miodu
  • łyżka płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Nasiona chia zalewamy mlekiem migdałowym, dodajemy wiórki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc lub na kilka godzin do lodówki. Maliny miksujemy w blenderze z dodatkiem odrobiny miodu. Gdy nasionka napęcznieją, przelewamy połowę masy do sporej szklanki/salaterki. Następnie na wierzch nakładamy drugą część masy i całość posypujemy płatkami migdałowymi.

 

Lody bananowo – cynamonowe

  • 1 duży, dojrzały banan
  • 50 ml mleka krowiego 2%
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Dojrzałego banana kroimy w grube plastry i wkładamy do zamrażalnika na minimum 3 godziny. Zmrożony owoc wyciągamy, wkładamy do blendera i zostawiamy na 15 minut. Po upływie tego czasu dodajemy mleko, cynamon i posiekane orzechy, miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy lodów.

 

Jogurtowe parfait z truskawkami

  • 300 g truskawek
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • łyżka płatków migdałowych
  • łyżka posiekanych daktyli

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane oraz płatki migdałowe podprażamy delikatnie na suchej patelni, a następnie mieszamy z posiekanymi daktylami. Truskawki miksujemy na mus lub dokładnie rozgniatamy widelcem. W wysokim naczyniu np. szerokiej szklance układamy warstwowo jogurt naprzemiennie z owocami i mieszanką płatków i daktyli.

 

Mango lassi

  • ½ dojrzałego mango
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 100 ml wody
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • łyżeczka syropu klonowego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gęsty koktajl, mango powinno być miękkie i dojrzałe. Opcjonalnie koktajl podajemy na kostkach lodu.

Czekoladowy mus z banana i awokado

  • 1 duży, dojrzały banan
  • ½ miękkiego awokado
  • płaska łyżka ciemnego kakao
  • 4 daktyle
  • 100 ml mleka migdałowego
  • kilka borówek amerykańskich

Sposób przygotowania:

Daktyle zalewamy w kubku gorącym mlekiem migdałowym, odstawiamy na godzinę. Banana i awokado kroimy w kostkę, dodajemy wraz z ciemnym kakao do mleka z namoczonymi daktylami, całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Podajemy z borówkami amerykańskimi lub malinami.

 

Sprawdź, które produkty, dzięki którym przygotujesz fit desery, znajdziesz w naszej najnowszej gazetce Lewiatan!