Potrawa na co dzień i od święta. Gulasz można wykonać ze wszystkich rodzajów mięsa, coraz popularniejsze stają się także wersje wegetariańskie. Jest to potrawa stosunkowo prosta do wykonania, najważniejsze są dobre składniki, aromatyczne przyprawy i idealna konsystencja. Podpowiemy, jak zagęścić gulasz, żeby stał się częstym gościem na naszym stole.

Dobre mięso to podstawa

Gulasz to danie wywodzące się z Węgier. To właśnie tam pasterze w kociołku nad ogniem przygotowywali soczyste mięso w sosie. Tradycyjny gulasz przyrządza się z baraniny lub wołowiny, ale tak naprawdę można użyć każdego mięsa. Najdelikatniejszy smak uzyskamy, gotując drób, bardziej wyrazisty dodając wołowinę. W wersji wegetariańskiej można użyć soi, batatów lub ciecierzycy. Oprócz mięsnych kawałku w gulaszu powinna znaleźć się cebula, czosnek i przyprawy. Ciekawy smak można uzyskać, dodając paprykę wędzoną. Idealnym składnikiem gulaszu są warzywa korzenne oraz papryka. Jest to danie, które nie jest skomplikowane, wymaga tylko cierpliwości. A jak uzyskać właściwą konsystencję, sposobów jest kilka.

Jak zagęścić gulasz?

Mięsne kawałki w soczystym, aromatycznym sosie to danie idealne na obiad lub kolację. Można je przygotować wcześniej, sprawdza się podczas imprez. Poza doborem składników, przypraw ważna jest konsystencja sosu. Jest kilka sposobów zagęszczania gulaszu, można:

  • zredukować,
  • użyć mąki,
  • dodać śmietany,
  • użyć serka,
  • zblendować warzywa,
  • zastosować gotowy sos w proszku.

Najprostszym sposobem jest redukcja sosu, czyli odparowanie nadmiaru wody. Wystarczy otworzyć garnek i gotować potrawę na wolnym ogniu. Uwaga, redukcja powoduje zaostrzenie smaku, dlatego należy uważać z przyprawami. Kolejną metodą jest użycie mąki, sprawdza się pszenna, ziemniaczana, a nawet ryżowa. Są dwie szkoły, według pierwszej kilka łyżeczek mąki rozpuszczamy w zimnej wodzie. Według drugiej mąkę mieszamy z sosem. Gulasz można także zagęścić, przygotowując zasmażkę. Wystarczy rozpuścić masło lub inny tłuszcz w rondelku i dodać mąkę (w proporcjach 1:1), następnie podsmażyć. Ważne, aby nie przypalić zasmażki. Do zagęszczania sosu można także użyć śmietany. Najpierw należy ją zahartować, czyli pomieszać z niewielką ilością gulaszu, inaczej nam się zważy. Kolejnym sposobem jest dodanie serka kremowego lub topionego. Tutaj najbardziej tradycyjnym wyborem jest serek śmietankowy, ale można poeksperymentować ze smakami, np. paprykowym, ziołowym. Dodanie zmiksowanych, ugotowanych warzyw także poprawia konsystencję. Jarzyny: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, czy seler można ugotować w gulaszu lub osobno. W celu zagęszczenia potrawy można dodać także przecier pomidorowy. Najprostszym sposobem jest użycie gotowego sosu do gulaszu, tylko trzeba pamiętać, że zawiera on przyprawy.