Ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami czy kaszą gryczaną i serem – rodzajów jest wiele, a większość z nas nie wyobraża sobie bez nich polskiej kuchni. Mimo że każdy Polak je zna, ich przygotowanie jest problematyczne dla wielu z nas.

Jak lepić pierogi? Jaki sposób jest najlepszy? W dzisiejszych poradach podpowiemy Ci, jak lepić pierogi, by uniknąć wypływania farszu oraz by efektownie wyglądały.

Jak lepić pierogi? Dobre ciasto to podstawa!

Idealne pierogi to połączenie dobrego ciasta i farszu. Sprawdzony przepis na ciasto nie tylko poprawia smak potrawy, ale też ułatwia lepienie pierogów i wpływa na to, czy rozpadną się podczas gotowania, czy nie. Jaki przepis na ciasto jest najlepszy?

Zazwyczaj ciasto na pierogi składa się z: mąki, wody oraz soli. W niektórych wersjach dodatkowo dodaje się jajko lub odrobinę tłuszczu – masła lub oleju. Ciasto wyrabia się aż do momentu, w którym będzie gładkie oraz elastyczne. Potem należy podzielić je na części i cienko rozwałkować. Z placka wycina się za pomocą szklanki lub foremki do lepienia pierogów małe kółka. Na środek kółka kładzie się farsz, a następnie zwilża brzegi wodą lub rozmąconym jajkiem i skleja ze sobą.

PROPOZYCJA LEWIATANA:

 

Z mąki, jajka i odrobiny ciepłej wody zagnieć ciasto. Wyrabiaj je aż do momentu, w którym będzie gładkie i elastyczne. Potem cienko rozwałkuj, wytnij krążki i na każdy z nich nałóż wybrane przez Ciebie i ostudzone nadzienie. Mocno zlep brzegi pierogów. Gotuj je w osolonej wodzie 3-4 minuty od wypłynięcia. Podawaj ze stopionym masłem lub skwarkami.

3 sposoby na pierogi

Skoro już wiesz, jak przygotować ciasto, to teraz pokażemy Ci, aż 3 sposoby na to, jak lepić pierogi. Wariacji jest wiele, a to, jakie ciasto wybierzesz, zależy przede wszystkim od farszu. Pierogi z surowym farsze je się na raz, dlatego też muszą być mniejsze niż tradycyjne pierogi – najlepsze są te wielkości uszek lub małych sakiewek.

W naszym propozycjach lepienia pierogów znalazły się wariacje, które sprawdzą się idealnie przy duszonych farszach. Sprawdź, jak lepić pierogi z gładkim brzegiem, z falbanką czy warkoczykami.

 

Z gładkim brzegiem

 

Najbardziej klasyczna wersja pierogów. Na środek krążka wyłóż farsz – podziel je na małe porcje i, jeśli to możliwe, zrób z farszu małą kulkę. Zwilż pędzelkiem namoczonym w wodzie brzegi ciasta, a następnie zlep dokładnie ciasto. Zacznij od środka, a potem starannie sklej ze sobą boki. Należy to zrobić dokładnie, by pierogi nie rozkleiły się w czasie gotowania.

Z falbanką

 

Przygotuj klasyczną wersję pieroga z gładkim brzegiem. Następnie zwilż odrobinę brzeg ciasta, chwyć je palcem wskazującym oraz kciukiem i zawiń ciasto do środka. W ten sposób utworzysz efektownie wyglądającą falbankę.
 

Ostatnia nasza propozycja pierogów, czyli pierogi z warkoczykiem. Ponownie przygotuj gładką wersję pieroga, lecz w tym wypadku niech brzeg będzie szerszy. Zacznij zawijać brzeg ciasta do środka, jednocześnie lekko dociskając go kciukiem.