Upał daje się we znaki i nie masz ochoty nic jeść? Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów na sałatki, dzięki którym zjesz coś lekkiego i zdrowego, a zarazem pożywnego. To świetny sposób na głód i dostarczenie odpowiednich wartości organizmowi przy letniej pogodzie.

Postaw na lekkie sałatki letnie

  1. Sałatka z jajkiem i awokado z zielonej soczewicy
  2. Sałatka z arbuzem
  3. Sałatka z awokado i kurczakiem

 

  1. Sałatka z jajkiem i awokado z zielonej soczewicy

Przygotuj składniki: jajko, 1/3 miękkiego, dojrzałego awokado, 60 g zielonej soczewicy, 10 g prażonych pestek dyni, zielony ogórek ok. 6 cm, 1/3 czerwonej papryki, łyżka posiekanej czerwonej cebuli, łyżeczka utartego, świeżego imbiru, świeżo zmielony pieprz, garść świeżej bazylii, kilka kropel octu balsamicznego, kilka kropel oliwy.

Sposób przygotowania: Dwukrotnie opłucz soczewicę, a następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut, aż stanie się miękka. Uważaj, aby nie była rozgotowana. W czasie gotowania soczewicy pokrój w drobną kostkę paprykę, ogórek i cebulę oraz posiekaj bazylię. Na suchej patelni wysyp pestki dyni, aby je podprażyć. Imbir wymieszaj z oliwą i octem balsamicznym. Następnie ugotowaną soczewicę odcedź, wymieszaj z warzywami, bazylią, pestkami dyni, pieprzem i sosem imbirowym i przełóż do miseczki. Na wierzchu sałatki ułóż jajka na twardo pokrojone w ćwiartki oraz plasterki awokado.

  1. Sałatka z arbuzem

Przygotuj składniki: około 1/4 schłodzonego arbuza, 300 g ciecierzycy, pęczek świeżych liści mięty, wyciśnięty sok z 1/2 cytryny, olej lniany i świeżo zmielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania: Na początek zalej wodą ciecierzycę, aby moczyć ją przez ok. 8 godzin. Następnie przepłucz ją zimną wodą i zalej świeżą, aby ją ugotować. Weź miskę i wymieszaj w niej: pokrojony w kostkę arbuz, posiekane, obrane z gałązek liście mięty, dwie łyżki oleju lnianego, pieprz, ugotowaną i ostudzoną już ciecierzycę oraz sok z cytryny. Najlepiej jeść ją na świeżo lub przechowywać w lodówce maksymalnie dobę.

  1. Sałatka z awokado i kurczakiem

Przygotuj składniki: 1/3 dojrzałego awokado, 100 g piersi z kurczaka, pomidorki cherry, mix sałat lub dowolną sałatę, dużą kromkę razowego chleba, ogórek konserwowy, zielone oliwki, łyżeczkę prażonych nasion słonecznika, 2 rzodkiewki, miód, oliwę, musztardę, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, bazylię i pieprz.

Sposób przygotowania: Pokrój mięso w kostkę i natrzyj mieszanką łyżeczki sosu sojowego, łyżeczki koncentratu pomidorowego, bazylii i pieprzu, następnie odstaw je na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie usmaż kurczaka bez tłuszczu. Plasterki ogórka, pokrojone pomidorki i oliwki, rzodkiewki oraz sałatę wymieszaj, a na wierzch nałóż kurczaka, awokado oraz grzanki z razowego chleba. Aby wykonać grzanki pokrój chlew w kostkę i podpiecz kilka minut na suchej patelni. Możesz posypać je dowolnymi ziołami. Na koniec wykonaj sos. Łyżeczkę miodu, łyżeczkę oliwy oraz łyżeczkę musztardy wymieszaj ze sobą, a następnie polej sałatkę. Na koniec wszystko posyp prażonymi nasionami słonecznika.