Nasza dzisiejsza propozycja to 3 przepisy na pasty do kanapek. Najlepiej smakują schłodzone, na kromce chleba posmarowanej masłem. Z pewnością każdy wybierze spośród naszych trzech propozycji coś dla siebie.

Przepis na pastę jajeczną z szynką

Składniki:

  • jajka – 4 sztuki,
  • szynka – 50 g,
  • posiekany szczypiorek – 2 łyżki,
  • majonez – 2 łyżki,
  • sól – do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy je i drobno siekamy, po czym szynkę kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!

Przepis na pastę z suszonych pomidorów

Składniki:

  • suszone pomidory w zalewie – 100 g,
  • cebula – 1 sztuka,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • biały ser chudy – 200 g,
  • majonez – 3 łyżki,
  • pieprz – wedle uznania.

Sposób przygotowania:

Czosnek oraz cebulę siekamy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na oleju z zalewy z suszonych pomidorów. Podsmażone składniki przekładamy do blendera, a następnie dodajemy ser, suszone pomidory oraz majonez. Całość miksujemy na gładką pastę, przekładamy do miski i doprawiamy pieprzem. Gotowe!

Przepis na pastę z buraka i fasoli

Składniki:

  • burak – 1 sztuka,
  • biała fasola z puszki – 200 g,
  • cebula – 2 sztuka,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • natka pietruszki – pęczek,
  • orzeszki piniowe – 2 łyżki,
  • kiełki buraka – garść,
  • sól, pieprz – do smaku.

Sposób przygotowania:

Buraka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości, około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu kroimy buraka na małe kawałki, a następnie na suchej patelni prażymy orzeszki pinii. Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i podsmażamy. Dodajemy odcedzoną fasolę, pokrojone buraki i krótko smażymy. Całość przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Gotową pastę nakładamy na kanapkę, posypujemy orzeszkami oraz kiełkami. Smacznego!

Gazetka Lewiatan – zainspiruj się nowymi promocjami

Odwiedź nas również na Facebook-u.

Wypróbuj także nasz przepis na pieczoną łopatkę.