Nasza dzisiejsza propozycja to 3 przepisy na pasty do kanapek. Najlepiej smakują schłodzone, na kromce chleba posmarowanej masłem. Z pewnością każdy wybierze spośród naszych trzech propozycji coś dla siebie.
Przepis na pastę jajeczną z szynką
Składniki:
- jajka – 4 sztuki,
- szynka – 50 g,
- posiekany szczypiorek – 2 łyżki,
- majonez – 2 łyżki,
- sól – do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy je i drobno siekamy, po czym szynkę kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!
Przepis na pastę z suszonych pomidorów
Składniki:
- suszone pomidory w zalewie – 100 g,
- cebula – 1 sztuka,
- czosnek – 2 ząbki,
- biały ser chudy – 200 g,
- majonez – 3 łyżki,
- pieprz – wedle uznania.
Sposób przygotowania:
Czosnek oraz cebulę siekamy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na oleju z zalewy z suszonych pomidorów. Podsmażone składniki przekładamy do blendera, a następnie dodajemy ser, suszone pomidory oraz majonez. Całość miksujemy na gładką pastę, przekładamy do miski i doprawiamy pieprzem. Gotowe!
Przepis na pastę z buraka i fasoli
Składniki:
- burak – 1 sztuka,
- biała fasola z puszki – 200 g,
- cebula – 2 sztuka,
- czosnek – 2 ząbki,
- natka pietruszki – pęczek,
- orzeszki piniowe – 2 łyżki,
- kiełki buraka – garść,
- sól, pieprz – do smaku.
Sposób przygotowania:
Buraka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości, około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu kroimy buraka na małe kawałki, a następnie na suchej patelni prażymy orzeszki pinii. Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i podsmażamy. Dodajemy odcedzoną fasolę, pokrojone buraki i krótko smażymy. Całość przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Gotową pastę nakładamy na kanapkę, posypujemy orzeszkami oraz kiełkami. Smacznego!
Gazetka Lewiatan – zainspiruj się nowymi promocjami
Odwiedź nas również na Facebook-u.
Wypróbuj także nasz przepis na pieczoną łopatkę.