Śniadanie jest uważane za najważniejszy posiłek dnia, bo dostarcza nam niezbędnej energii i składników odżywczych. Po całonocnym poście organizm potrzebuje jedzenia, żeby przygotować się na całodniowy maraton i dostarczyć trochę witalności dla mózgu i ciała! Zdrowe śniadania są więc formą paliwa, które umożliwia skupienie uwagi i zwiększenie skuteczności w codziennych zadaniach. Pamiętaj, że jakość śniadania jest kluczowa. Staraj się zawsze sięgać po zdrowe śniadania, unikając wysoko przetworzonej żywności, a poranki na pewno staną się przyjemniejsze!

Oto pięć pomysłów na lekkie i zdrowe śniadania:

 

Owsianka z owocami

 
Przygotuj owsiankę na bazie płatków owsianych i mleka (może być też mleko roślinne, jeśli właśnie takie wolisz). Żeby do błonnika z owsa dołożyć masę witamin, wykorzystaj sezonowe owoce takie jak maliny, truskawki czy borówki lub sięgnij po banany, jabłka i pomarańczę. Cokolwiek lubisz! Możesz również dodać odrobinę miodu lub cynamonu, jeśli jesteś fanem słodkich potraw.

 

Jajka sadzone na toście pełnoziarnistym

 
Jeśli chcesz “odtłuścić” delikatnie jajka sadzone, postaw na innego rodzaju tłuszcz niż olej rzepakowy i słonecznikowy. Możesz wykorzystać oliwę z oliwek albo na przykład olej kokosowy, a kiedy jajka są już usmażone, nie zapomnij dorzucić pełnoziarnistego tosta i pokrojonego pomidora lub avocado!

 

Chia pudding

 
Ta kultowa propozycja na śniadanie była najbardziej popularna kilka lat temu, ale wciąż cieszy się popularnością wśród zwolenników dbania o dietę. Nic zresztą dziwnego! Nasiona chia są bogate w naprawdę masę składników odżywczych.

Żeby przygotować pudding chia, wymieszaj łyżkę nasion chia z mlekiem (lub roślinną alternatywą) i odstaw na kilka godzin, żeby nasiona nasiąkły i stworzyły pudding. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej wieczorem, żeby rano mieć już gotowy deser i tylko dołożyć owoce. Gotowy pudding możesz zjeść nie tylko z samymi owocami, ale i z orzechami, miodem, czy z cynamonem.

 lekkie i zdrowe śniadania

 

Kanapki z awokado i łososiem

 
Niektórzy po prostu nie mogą się obejść bez chleba! I jeśli należysz do tej grupy to pamiętaj, że chleb też można ograć na masę sposobów. Wszystko zależy od rodzaju chleba i tego, co się na nim znajdzie. Sięgnij więc po ciemny lub pełnoziarnisty chleb, posmaruj go pastą z awokado, dodaj plasterki wędzonego łososia, sok z cytryny, sól i pieprz. Gotowe! Ciesz się swoimi super pożywnymi kanapkami!

 

Smoothie z owocami (i ukrytymi warzywami)

 

Koktajl to naprawdę świetny sposób na wkomponowanie warzyw do naszej diety, zwłaszcza jeśli za nimi nie przepadamy. Ta sztuczka działa tylko wtedy, jeśli zadbasz o odpowiednią ilość owoców, która zbalansuje smak nielubianych warzyw. Dodatkowo, koktajle są też niezwykle wszechstronnym pomysłem na zdrowe śniadania, bo możemy do nich dodać praktycznie wszystko, co zalega nam w kuchni.

Uniwersalny (i bardzo pożywny) pomysł na koktajl-śniadanie, to zblendowanie banana, szpinaku, jagód lub borówek, jogurtu greckiego lub naturalnego i odrobiny wody. Możesz również dodać łyżkę masła orzechowego lub nasion chia!

Pamiętaj, że każdy z tych pomysłów możesz dostosować do swoich indywidualnych preferencji smakowych i dietetycznych. Możesz eksperymentować z różnymi składnikami i dodatkami, żeby stworzyć idealne, zdrowe śniadanie, które stanie się Twoim nawykiem!