Tym razem przedstawiamy przepis na pyszny biszkoptowiec z kremem. Przepis jest bardzo prosty, z pewnością poradzi sobie z nim nawet początkujący w kuchni.
Składniki na biszkopt:
- jajka - 5 sztuk
- cukier - 120 g.
- mąka pszenna - 120 g
- proszek do pieczenia - łyżeczka
- sól - szczypta
Składniki na krem:
- śmietanka 30% - 150 ml
- serek mascarpone - 200 g,
- cukier puder - do smaku
- esencja waniliowa - kilka kropli
Sposób przygotowania:
Oddzielamy żółtka od białek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy, tylko do połączenia składników. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią ciasto i delikatnie wyrównujemy. Biszkopt pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, na blacie kładziemy czystą ściereczkę, a następnie układamy na niej biszkopt, papierem do góry. Zdejmujemy papier i zawijamy jeszcze ciepłą roladę razem ze ściereczką – zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodajemy serek mascarpone oraz kilka kropli esencji waniliowej – delikatnie mieszamy. Wystudzony biszkopt delikatnie rozwijamy, smarujemy kremem zostawiając 2-3 cm z każdej strony. Delikatnie zwijamy biszkopt z kremem, owijamy całość ściereczką i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!