Tym razem przedstawiamy przepis na pyszny biszkoptowiec z kremem. Przepis jest bardzo prosty, z pewnością poradzi sobie z nim nawet początkujący w kuchni.

Składniki na biszkopt:

  • jajka - 5 sztuk
  • cukier - 120 g.
  • mąka pszenna - 120 g
  • proszek do pieczenia - łyżeczka
  • sól - szczypta

Składniki na krem:

  • śmietanka 30% - 150 ml
  • serek mascarpone - 200 g,
  • cukier puder - do smaku
  • esencja waniliowa - kilka kropli

Sposób przygotowania:

Oddzielamy żółtka od białek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy, tylko do połączenia składników. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią ciasto i delikatnie wyrównujemy. Biszkopt pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, na blacie kładziemy czystą ściereczkę, a następnie układamy na niej biszkopt, papierem do góry. Zdejmujemy papier i zawijamy jeszcze ciepłą roladę razem ze ściereczką – zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodajemy serek mascarpone oraz kilka kropli esencji waniliowej – delikatnie mieszamy. Wystudzony biszkopt delikatnie rozwijamy, smarujemy kremem zostawiając 2-3 cm z każdej strony. Delikatnie zwijamy biszkopt z kremem, owijamy całość ściereczką i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!