W przypadku tak smakowitych wyrobów jak ciasto Calineczka przepis również musi brzmieć smakowicie. Oto on:

Składniki na biszkopt ciemny:

  • 6 jaj
  • szklanka cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na sernik:

  • 60 dag sera białego ( zmielonego 3 razy)
  • ¾ szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 110 g miękkiego masła

Składniki na krem budyniowy:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 6 łyżek cukru
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła

Składniki na warstwę z truskawkami:

  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Biszkopt ciemny

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od oddzielenia białek od żółtek i ubiciu ich na sztywno. Następnie należy (już pod koniec ubijania) dodać do całości cukier i tak uzyskaną mieszaninę miksować aż do uzyskania konsystencji bezy. Następnie należy dodać żółtka i ponownie miksujemy, tym razem na możliwie najniższych obrotach. W międzyczasie dodajemy przesianą z proszkiem mąkę, mieszamy, a następnie wsypujemy odpowiednią ilość kakao. Następnie mieszamy całość i przekładamy do blaszki o wymiarach 36 x 25 cm. Uformowaną w ten sposób mieszaninę pieczemy przez równe 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu, upieczone ciasto należy pokroić na dwie równe części.

Sernik

Przygotowanie sernika rozpoczynamy od dokładnego utarcia masła z cukrem i jajkami. Następnie do uzyskanej w ten sposób mieszaniny dodajemy ser i budyń (w proszku). Całość mieszamy i – gdy masa będzie jednorodna – wylewamy do wyłożonej pergaminem blachy o wymiarach 25 x 36 cm. Całość pieczemy przez 35 minut. Temperatura pieczenia powinna wynosić 180 stopni Celsjusza. Następnie sernik należy ostudzić.

Krem budyniowy

Przygotowywanie kremu budyniowego rozpoczynamy od zagotowania budyni na 500 ml mleka. Następnie studzimy je i koniecznie miksujemy z masłem. Po wymieszaniu wszystkich składników i uzyskaniu jednorodnej struktury krem dzielimy na trzy równe części.

Warstwa z truskawkami

Następnym krokiem będzie przygotowanie warstwy owocowej ciasta. W związku z tym galaretki należy rozrobić w 500 ml wody i odstawić mniej więcej do połowicznego stężenia.

Uwaga! Przygotowanie warstwy wierzchniej jest najprostsze. Do tego celu można wykorzystać 10 małych i pokruszonych herbatników o smaku kakaowym.

Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Podstawą ciasta będzie ciemny biszkopt, na który należy nałożyć 1/3 kremu. Następnie nakładamy sernik, krem i truskawki, a na koniec – tężejącą galaretkę i posypkę z herbatników. Przed krojeniem ciasto należy włożyć na jedną noc do lodówki.

Wszystkie opisane tu składniki można znaleźć w gazetce promocyjnej Lewiatan. Zapraszamy do jej przejrzenia!