W dzisiejszym wpisie przedstawiamy przepis na pyszne ciasto Milka. Wykonanie poniższego ciasta razem z dzieckiem jest świetnym pomysłem na spędzenie czasu wspólnie w kuchni.

Składniki na biszkopt:

  • Jajka – 7 sztuk
  • Cukier – 7 łyżek
  • Mąka – 7 łyżek
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Kakao – 4 łyżki
  • Gorąca woda – 7 łyżek

Składniki na krem:

  • Mleko – 1 litr
  • Mąka pszenna – 180 g
  • Cukier – 150 g
  • Biała czekolada – 100 g
  • Masło (w temperaturze pokojowej) – 250 g

Składniki na sos:

  • Czekolada mleczna Milka – tabliczka
  • Mleko – 5 łyżek
  • Masło – 120 g

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywno, a następnie, cały czas ubijając, dodajemy po łyżce cukru i żółtka. Przy pomocy rózgi albo łyżki delikatnie dodajemy mąkę z proszkiem. Kakao rozpuszczamy w wodzie i łączymy z masą. Wykładamy na natłuszczoną blaszkę o wymiarach 23×33 cm i pieczemy w piekarniku około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Odlewamy szklankę mleka, resztę gotujemy. Do odlanego mleka wsypujemy mąkę, cukier i mieszamy. Jak powstaną grudki należy przetrzeć przez je sitko. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę mleczno-mączną. Zmniejszamy ogień, wrzucamy białą czekoladę połamaną na małe kosteczki. Cały czas mieszamy do momentu zgęstnienia i aż masa zacznie „pyrkać”.! Studzimy do temperatury pokojowej. Masło rozkręcamy, dodajemy po łyżce kremu. Jeśli powstaną grudki możemy je zlikwidować używając miksera.

Do miski wrzucamy połamaną czekoladę, masło, wlewamy mleko i ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i rozpuszczamy. Studzimy, masa musi dobrze zgęstnieć inaczej po nałożeniu na ciasto może ściekać po bokach.

Biszkopt przekrawamy na pół. Na ciasto nakładamy 1/2 masy mlecznej następnie wylewamy połowę sosu czekoladowego, przykrywamy biszkoptem, masa mleczna i na koniec sos. Masę mleczną i sos czekoladowy należy równomiernie rozsmarować na całym biszkopcie. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. Do ciasta fantastycznie pasują truskawki, maliny albo jagody.