Patison – smakowity kuzyn cukinii i dyni zawierający wiele cennych składników odżywczych. Delikatny miąższ ukryty pod skórką bogaty jest witaminę B1, B2 oraz C. Poza tym, znajduje się w nim także fosfor, wapń oraz żelazo. Jednak co można zrobić z patisona? Przedstawiamy dziś 3 przepisy z użyciem właśnie tego składnika.

Kurczak duszony z patisonem i pomidorami

Składniki:

  • filet z kurczaka – 400 g,
  • patison – ½ kg,
  • cebula – 1 sztuka,
  • pomidor – 2 sztuki,
  • natka pietruszki – 3 łyżki,
  • koncentrat pomidorowy – 5 łyżeczek,
  • sól, pieprz – według uznania.

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy, a następnie smażymy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, patisona oraz pomidory obieramy i również kroimy w kostkę, jednak nieco większą. Do garnka wrzucamy podsmażonego kurczaka oraz warzywa. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy na małym ogniu przez około 20 minut. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz posiekaną pietruszkę i dusimy jeszcze przez 5 minut. Smacznego!

Marynowane patisony

Składniki:

  • patisony – 2 kg,
  • woda – 2 l,
  • ocet – 350 ml,
  • cukier – 250 g,
  • gorczyca – łyżeczka,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • liście laurowe – 3 sztuki,
  • ziele angielskie – 5 sztuk,
  • ziarna pieprzu – 5 sztuk.

Sposób przygotowania:

Umyte patisony wkładamy ciasno do wyparzonych słoików. Z pozostałych składników robimy zalewę – umieszczamy je w garnku i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 5 minut. Gorącą zalewę przelewamy do słoników z patisonami. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut w garnku wypełnionym wodą do ¾ jego objętości. Gotowe – najlepiej patisony marynowane będą smakować po około miesiącu przechowywania w ciemnym miejscu.

Krem z cukinii i patisonów z kaszą jaglaną

Składniki:

  • cukinia – 2 sztuki,
  • patison – 2 sztuki,
  • por – 1 sztuka,
  • olej do smażenia – 3 łyżki,
  • kasza jaglana – szklanka,
  • sól, pieprz, czosnek, chilli – według uznania,
  • bulion drobiowy lub warzywny – 2 szklanki.

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Patisony oraz cukinię kroimy w kostkę, a pora w plastry. Warzywa podsmażamy na oleju przez kilka minut. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw, około 5 minut. Zupę miksujemy blenderem, a następnie doprawiamy według uznania. Do zupy można dodać również ser gorgonzola lub śmietankę. Podajemy z kaszą jaglaną, smacznego.

Gazetka Lewiatan – nowe promocje dla każdego

Odwiedź nas również na Facebook-u

Wypróbuj nasz przepis na chrupiące gofry