Patison – smakowity kuzyn cukinii i dyni zawierający wiele cennych składników odżywczych. Delikatny miąższ ukryty pod skórką bogaty jest witaminę B1, B2 oraz C. Poza tym, znajduje się w nim także fosfor, wapń oraz żelazo. Jednak co można zrobić z patisona? Przedstawiamy dziś 3 przepisy z użyciem właśnie tego składnika.
Kurczak duszony z patisonem i pomidorami
Składniki:
- filet z kurczaka – 400 g,
- patison – ½ kg,
- cebula – 1 sztuka,
- pomidor – 2 sztuki,
- natka pietruszki – 3 łyżki,
- koncentrat pomidorowy – 5 łyżeczek,
- sól, pieprz – według uznania.
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy, a następnie smażymy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, patisona oraz pomidory obieramy i również kroimy w kostkę, jednak nieco większą. Do garnka wrzucamy podsmażonego kurczaka oraz warzywa. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy na małym ogniu przez około 20 minut. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz posiekaną pietruszkę i dusimy jeszcze przez 5 minut. Smacznego!
Marynowane patisony
Składniki:
- patisony – 2 kg,
- woda – 2 l,
- ocet – 350 ml,
- cukier – 250 g,
- gorczyca – łyżeczka,
- czosnek – 2 ząbki,
- liście laurowe – 3 sztuki,
- ziele angielskie – 5 sztuk,
- ziarna pieprzu – 5 sztuk.
Sposób przygotowania:
Umyte patisony wkładamy ciasno do wyparzonych słoików. Z pozostałych składników robimy zalewę – umieszczamy je w garnku i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 5 minut. Gorącą zalewę przelewamy do słoników z patisonami. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut w garnku wypełnionym wodą do ¾ jego objętości. Gotowe – najlepiej patisony marynowane będą smakować po około miesiącu przechowywania w ciemnym miejscu.
Krem z cukinii i patisonów z kaszą jaglaną
Składniki:
- cukinia – 2 sztuki,
- patison – 2 sztuki,
- por – 1 sztuka,
- olej do smażenia – 3 łyżki,
- kasza jaglana – szklanka,
- sól, pieprz, czosnek, chilli – według uznania,
- bulion drobiowy lub warzywny – 2 szklanki.
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Patisony oraz cukinię kroimy w kostkę, a pora w plastry. Warzywa podsmażamy na oleju przez kilka minut. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw, około 5 minut. Zupę miksujemy blenderem, a następnie doprawiamy według uznania. Do zupy można dodać również ser gorgonzola lub śmietankę. Podajemy z kaszą jaglaną, smacznego.
Gazetka Lewiatan – nowe promocje dla każdego
Odwiedź nas również na Facebook-u
Wypróbuj nasz przepis na chrupiące gofry