Aronia to niezwykle prozdrowotny owoc. Pomaga chronić się przed chorobami i pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Dlatego też, warto właśnie z tych owoców przygotowywać różnego rodzaju przetwory. Jakie? Kilka pomysłów wraz z przepisami przedstawiamy w dzisiejszym wpisie.

Dżem z aronii

Dżem z aronii to świetna propozycja na zimowe przetwory. Samodzielnie przygotowany ma właściwości prozdrowotne i jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Składniki:

  • owoce aronii – 1 kg,
  • cukier – 500 g,
  • woda – pół szklanki.

Sposób przygotowania:

Owoce aronii myjemy, a następnie wkładamy do garnka. Dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu przez około 15 minut, cały czas mieszając. Po upływie tego czasu dodajemy wodę i stale mieszając czekamy, aż masa uzyska konsystencję dżemu. Na koniec przekładamy powstały dżem do słoików, które obracamy do góry dnem. Gotowe!

Galaretka z aronii

Galaretkę przygotowuje się z soku owocowego zawierającego dużo pektyn i zagęszczonego cukrem. W związku z tym, aronia jest bardzo dobrym surowcem. Warto wiedzieć, że najwięcej właściwości galaretujących mają owoce niezbyt dojrzałe, gdyż w miarę dojrzewania występuje w nich coraz mniej związków pektynowych.

Składniki:

  • niezbyt dojrzałe owoce aronii – 1,5 kg,
  • cukier – 700 g.

Sposób przygotowania:

Umyte owoce aronii rozgniatamy tłuczkiem, wsypujemy do rondla i rozgotowujemy przez około 10 minut. Następnie odcedzamy sok i przelewamy go do drugiego rondelka. Dodajemy do niego cukier i powoli podgrzewamy, ale nie dłużej niż 20 minut. Gotową, gorącą galaretkę przelewamy do słoików. Następnie zamykamy je, stawiamy do góry dnem i czekamy, aż ostygną.

Nalewka z aronii

Samodzielnie przygotowana nalewka to świetny sposób na rozgrzanie organizmu w zimowe wieczory. Ponadto, wspomaga ona krążenie. Sprawdź, jak łatwa jest w przygotowaniu.

Składniki:

  • owoce aronii – 1 kg,
  • woda – 2l,
  • liście malin – 200 g,
  • cukier wanilinowy – opakowanie,
  • kwasek cytrynowy – 2,5 łyżeczki,
  • spirytus – 1 litr.

Sposób przygotowania:

Aronie myjemy i suszymy. Wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 2 dni, przez co pozbędziemy się aroniowej goryczki. Do garnka wsypujemy odmrożoną aronię, wlewamy wodę oraz dodajemy oczyszczone liście malin. Gotujemy 20 minut, a następie odstawiamy garnek na 24 godziny. Następnego dnia przygotowujemy drugie naczynie, sito oraz gazę. Do aronii dodajemy cukier, kwasek cytrynowy oraz cukier wanilinowy, po czym zagotowujemy kilka razy mieszając. Odstawiamy z ognia i czekamy, aż płyn całkowicie się wystudzi. Następnie dodajemy spirytus, dokładnie mieszamy i rozlewamy nalewkę do czystych butelek. Gotowa nalewka najlepsza do spożycia będzie po kilku miesiącach. Na zdrowie!

Aronia ma moc

Warto przygotowywać różnego rodzaju przetwory z tych owoców, ponieważ właściwości aronii jest wiele, na przykład chronią naczynia krwionośne. Przekłada się to również na jakość narządów wzroku. Antocyajny i rutyna, które zawierają owoce aronii, dbają o nasze oczy. Szczególnie wykazuje swoje lecznicze działanie w kierunku zapobiegania jaskrze, zaćmie czy zwyrodnieniu plamki żółtej.

Co więcej, aronie są źródłem wielu witamin, w tym: B2, C, E, a także kwasu foliowego. W składzie owoców aronii znajdziemy również miedź, wapń oraz żelazo.