Frytki – ten ziemniaczany przysmak ma swoich zwolenników na całym świecie. Dzień 13 lipca jest właśnie dniem frytek – w związku z tym przedstawiamy przepisy właśnie z tym dodatkiem.
Drobiowa shoarma z frytkami
Składniki:
- pierś z kurczaka – 1 sztuka,
- pieczarki – 3 sztuki,
- papryka czerwona – 1/2 sztuki,
- cukinia – 1 sztuka,
- ser żółty – 100g,
- frytki mrożone – 500 g,
- sól, pieprz – według uznania.
Sposób przygotowania:
Mięso z kurczaka kroimy w kostkę, obficie sypiemy przyprawą do gyrosa i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Cukinię ścieramy na tarce i odcisnąć, paprykę i pieczarki kroimy. Warzywa smażymy do odparowania soku i doprawić, mieszamy z mięsem, przekładay na talerz, posypujemy serem żółtym i zapiekamy w nsgrzanym piekarniku przez około 5 minut. Frytki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Smacznego!
Frytki z serem po teksańsku
Składniki:
- frytki mrożone – 750 g,
- ser cheddar – 150 g,
- boczek wędzony – 100 g,
- szczypiorek – pół pęczka,
- papryczki chilli – kilka sztuk.
Sposób przygotowania:
Ser cheddar ścieramy na grubych oczkach tarki. Kilka źdźbeł (około 30 gramów) szczypiorku drobno siekamy. Boczek (najlepiej w bardzo cienkich plastrach) smażymy na wolnym ogniu na patelni do uzyskania złotego koloru, a następnie kroimy w drobną kostkę. Frytki smażymy lub pieczemy w piekarniku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie posypujemy startym wcześniej serem i wkładamy do nagrzanego na około 180 stopni piekarnika na około 5 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy papryczkami, bekonem oraz szczypiorkiem. Gotowe!