Kasza to roślinna baza wielu dań, zarówno obiadowych, jak i śniadań, deserów czy przekąsek. W zależności od rodzaju można przygotować z jej udziałem naprawdę wiele ciekawych, zdrowych potraw. To doskonałe źródło błonnika, mikro i makro elementów, które niezbędne są w naszej diecie.

Dla wielu osób kasza wciąż jest jednak zagadką – zarówno jej smak, przeznaczenie, jak i sposób przygotowania. Zadajmy sobie więc podstawowe pytanie – jak gotować kaszę? W dzisiejszym tekście omówimy kilka najpopularniejszych jej rodzajów.

Kasza jęczmienna

Perłowa oraz pęczak – to najczęściej spożywane (choć nie jedyne dostępne na rynku) przez nas rodzaje kaszy jęczmiennej. Warto jednak wiedzieć, że to tę drugą cechują wyższe wartości odżywcze i prozdrowotne. Pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi, jak również jest dobrym źródłem witamin z grupy B.

Jak gotować kaszę jęczmienną?

Kasza perłowa lub łamana – Przed gotowaniem bardzo dokładnie płuczemy ziarna na sitku. Na 1 porcję kaszy przypada 2,5 porcji wody. Gotujemy w delikatnie osolonej wodzie pod lekko uchyloną pokrywą przez 15-20 minut. Nie mieszamy, opcjonalnie dodajemy łyżkę oleju. Kasza powinna wchłonąć całą wodę.

Kasza pęczak – Postępujemy tak jak w przypadku kaszy perłowej, jednakże na 1 porcję kaszy przypadają 3 porcje wody, a czas gotowania wydłuża się do 40 minut.

 

Kasza gryczana

Biała (niepalona) oraz brązowa (palona) – dwa rodzaje kaszy gryczanej, różniące się znacząco smakiem to najczęściej spożywana forma gryki. Kasza gryczana to wyjątkowo dobre źródło białka roślinnego o wysokiej wartości. Oprócz tego dostawca całej listy witamin i minerałów, nie bez powodu posiada tytuł najzdrowszej z kasz.

Jak gotować kaszę gryczaną?

Przed gotowaniem bardzo dokładnie płuczemy ziarna na sitku. Na 1 porcję kaszy przypada 1,5 porcji wody. Gotujemy w delikatnie osolonej wodzie pod lekko uchyloną pokrywą przez 15 minut, następnie odstawiamy pod przykryciem na 10 minut, aby kasza wchłonęła resztę wody. Opcjonalnie dla maksymalnej sypkości kaszy, do gotowania dodajemy łyżkę oleju.

 

Kasza jaglana

Proso to zboże, dzięki któremu możemy cieszyć się jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz, jaką jest kasza jaglana. Jej wyjątkowa struktura po ugotowaniu pozwala na wykorzystanie jej na setki sposobów. Na jej bazie powstają między innymi wegańskie serniki, desery z owocami czy koktajle, ale również kotlety i inne dania wytrawne. Witaminy z grupy B, żelazo i miedź, to wartościowe elementy, których nam dostarcza. Warto również wspomnieć, że jest produktem bezglutenowym, tak jak i kasza gryczana.

Jak gotować kaszę jaglaną?

Przed gotowaniem przelewamy kaszę na sitku wrzątkiem. Wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem odrobiny soli. Na 1 porcję kaszy przypada 2,5 porcji wody. Gotujemy przez 15 minut na małym ogniu, pod przykryciem, następnie odstawiamy na 5-10 minut, aby kasza wchłonęła resztę wody. Dla dodatkowej sypkości do gotowania można dodać łyżeczkę masła.

 

Kasza bulgur

Jedna z najłagodniejszych w smaku kasz, która pochodzi ze zbóż pszenicy. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym i dużą zawartością błonnika, dzięki czemu polecana jest w diecie cukrzykom. Oprócz tego kasza bulgur bogata jest w kwas foliowy.

Jak gotować kaszę bulgur?

Kaszę wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem odrobiny soli. Na 1 porcję kaszy przypadają 2 porcje wody. Gotujemy pod przykryciem przez 8 minut. Kasza powinna wchłonąć całą wodę, ewentualny nadmiar należy odlać po ugotowaniu.