Owoce egzotyczne zadomowiły się w naszej kuchni już dawno. Nie zawsze jednak wiemy, jak sobie z nimi poradzić. Problem pojawia się, gdy trzeba taki owoc obrać. Na szczęście przychodzimy z pomocą i w dzisiejszym wpisie podpowiemy, jak obrać ananasa, mango oraz granat.

Jak obrać ananasa?

Na początek pozbywamy się liści, ścinając je razem z czubkiem ananasa. Dolną część również odcinamy. Ananas stawiamy na desce i grubo okrajamy boki. Tak przygotowany owoc kroimy w plastry, a następnie nożykiem usuwamy zdrewniały środek.

Jak obrać mango?

Dojrzałe mango jest bardzo soczyste. Warto więc je obierać nad naczyniem, aby nie stracić cennego i pysznego soku.

Odcinamy część owocu przy samej pestce wzdłuż jej płaskiej strony. Odcinamy również drugą część owocu. Także wzdłuż pestki. Otrzymamy w ten sposób dwa duże kawałki miąższu za skórką oraz plaster mango z pestką. Z plastra z pestką zdejmujemy skórkę przy pomocy małego nożyka lub obieraczki do warzyw. Nożykiem odcinamy pozostałe kawałki miąższu przy samej pestce.

Nie jest to jedyny sposób, jak obrać mango. Jeśli zależy nam na tym, by otrzymać jeden duży kawałek owocu, to możemy zastosować metodę ze szklanką. Powoli nakładamy owoc skórką od zewnątrz i przesuwamy owoc ku dołowi. Miąższ i sok lądują w szklance, a skórka na zewnątrz.

Jak obrać granat?

Zastanawiasz się, jak obrać granat? Stawiamy owoc na desce do krojenia i przecinamy w poprzek na środku. Warto wybrać do tego ostry nóż, bo skórka jest twarda. Połówkę granatu pochylamy nad miską, przekrojoną stroną do środka. Uderzamy w drugą stronę owocu, na przykład drewnianą łyżką, aż pestki wpadną do miski. Resztę pestek wyłuskujemy za pomocą łyżki.

 

Sprawdź też, czym zastąpić cukier w wypiekach i przygotuj smakowity deser z egzotycznymi owocami, których obranie nie sprawi Ci już żadnego problemu

Gazetki promocyjne Lewiatan – promocje na każdą okazję